Blog

0 comments 0 share
20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Χρωματίστε την γεύση σας με Σαφράν

 


Χρυσοκόκκινες μακριές ίνες, διαπεραστικό άρωμα ιωδίου και γεύση που χαράσσεται ανεξίτηλα στη μνήμη. Είναι ο κρόκος, γνωστός αλλιώς και ως σαφράν, ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των μπαχαρικών.

Ο μύθος θέλει τον θεό Ερμή να τραυματίζει θανάσιμα τον φίλο του Κρόκο την ώρα που παίζουν. Ένα λουλούδι φυτρώνει στον τόπο του συμβάντος και οι τρεις σταγόνες αίματος που κυλούν από το κεφάλι του νέου, γίνονται τα στίγματα του φυτού που έκτοτε παίρνει το όνομα κρόκος.

Ο κρόκος, αλλιώς σαφράν, σάφρανο ή ζαφορά, είναι γνωστός από αρχαιοτάτων χρόνων, από την Ελλάδα και την Αίγυπτο ως το Ιράν και τη μακρινή Ινδία και κατέχει θέση ξεχωριστή. Οι ίνες του, βάφουν ρούχα και κεραμικά, έχουν καλλυντική, καλλωπιστική και ιατρική χρήση ενώ μέσα από πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδειχθεί οι αντικαταθλιπτικές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ούτως ή άλλως οι λαοί του απέδιδαν αλλά και η συμβολή του στη βελτίωση της μνήμης και της διάθεσης. Πρωτίστως, όμως, χρησιμοποιείται στην κουζίνα, όπου χρωματίζει και αρωματίζει πιάτα και ροφήματα μετατρέποντας τα σε εμπειρίες μοναδικές.






Στην Ελλάδα, ο κρόκος καλλιεργείται από το 17ο περίπου αιώνα στο ομώνυμο χωριό της Κοζάνης οπού γενιές και γενιές παράγουν κρόκο υψηλότατης ποιότητας που συγκαταλέγεται στους καλύτερους του κόσμου.

Είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό του κόσμου και όχι αδίκως.. Η κοπιαστική εργασία που απαιτείται για την παραγωγή του τόσο από άποψη συγκομιδής όσο και από άποψη επεξεργασίας δικαιολογεί τις υψηλές τιμές που πιάνει. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι για την παραγωγή μόλις 1 κιλού έτοιμου σάφρανου απαιτείται η συλλογή και επεξεργασία περίπου 150.000 λουλουδιών.

Σήμερα, το σαφράν ανακαλύπτεται ξανά σε παγκόσμιο επίπεδο και μας αποκαλύπτεται.. Όπως, με τα δύο νέα μίγματα τσαγιών με τα οποία ο Δρόμος του Τσαγιού υποδέχεται τη νέα χρονιά και τα οποία έχουν πρωταγωνιστή το σαφράν.

Ανατολικό Σαφράν

 Φύλλα πράσινου τσαγιού συνδυασμένα με αμύγδαλα, σύκα, χουρμάδες, εσπεριδοειδή και σαφράν. Στη σύνθεση αυτή, το σαφράν αποδίδει μία γεύση δυνατού μελιού με μεταλλικές νότες που συνδυάζεται εξαιρετικά με την γλυκιά γεύση των χουρμάδων και των συκών.










Σαφράν Chai

 Μία σύνθεση που πλημμυρίζει το χώρο με ζεστά αρώματα.. Εδώ, το μαύρο τσάι ενώνεται με τα γαρύφαλλα, την κανέλα, το ροζ πιπέρι και τις φλούδες εσπεριδοειδών ενώ στην κορυφή, οι ίνες από σάφρανο χρωματίζουν πορτοκαλιά την κούπα και αφήνουν ένα επίμονο, απολαυστικό άρωμα στο στόμα.







 

 

Συνταγή:


 Κυδώνια στο φούρνο σε σιρόπι αρωματισμένο με  "Σαφράν Chai"  
 

Υλικά

  • 4 κ.γ.  "Σαφράν Chai"
  • 150ml βραστό νερό
  • 3-4 κυδώνια
  • 120 γραμμ. ζάχαρη
  • Χυμό μισού λεμονιού
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • γαρύφαλλα

Oδηγίες

  1. Εγχύστε τα φύλλα τσαγιού σε βραστό νερό για 4 λεπτά
  2. Καθαρίστε και κόψτε σε τέταρτα τα κυδώνια
  3. Τοποθετήστε τα κυδώνια σε ένα πυρίμαχο σκεύος, καρφώστε από ένα γαρύφαλλο στο κάθε κομμάτι και περιχύστε με τη ζάχαρη, το τσάι, το χυμό λεμονιού και το κονιάκ
  4. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 1 ώρα ή έως ότου τα κυδώνια έχουν μαλακώσει και στο ταψί έχει σχηματιστεί ένα σιρόπι

 Απολαύστε ζεστά ή κρύα..! 

 

 



 

Σχόλια


Αφήστε το σχόλιό σας

Το tearoute.gr χρησιμοποιεί cookies για να σου εξασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Αν συνεχίσεις, θεωρούμε πως μας δίνεις τη συγκατάθεσή σου για να λαμβάνεις όλα τα cookies του tearoute.gr. Περισσότερες πληροφορίες εδώ
x