Blog
0 comments
0 share
11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022
Υποδεχτείτε την άνοιξη με χρώματα και γεύσεις!
Φέτος στην Ελλάδα ο χειμώνας ήταν βαρύς με αρκετό χιόνι και η άνοιξη άργησε να έρθει. Αυτές ακριβώς οι καιρικές συνθήκες είναι οι ιδανικές για να έχουμε τα πιο γευστικά ανοιξιάτικα φύλλα περιζήτητα από όλους τους λάτρεις του τσαγιού.
Όσο μακρύτερη η περίοδος νάρκωσης, τόσο πιο αργά ανεβαίνουν οι χυμοί στο φυτό την άνοιξη και τόσο πιο γεμάτα με αιθέρια ελαία θα είναι τα φύλλα.
Αυτός ο οργανοληπτικός πλούτος εξασφαλίζει στο τσάι μία εξαιρετική ποιότητα και προσφέρει σπάνιες αρωματικές νότες στα φύλλα τσαγιού. Για αυτό το λόγο η ανοιξιάτικη σοδειά είναι τόσο περιζήτητη.
Αυτή η ανοιξιάτικη σοδειά ή First Flush αναμένεται και αναζητείται όσο πιο φρέσκια γίνεται από τους γνώστες.
Αυτά τα πρώτα ανοιξιάτικα φύλλα θα δώσουν στο τσάι μία μοναδική γεύση που δεν συναντιέται στις επόμενες σοδειές (οι οποίες συλλέγονται ανάλογα με το κλίμα κάθε 2 με 4 βδομάδες).
Η προσεκτική επιλογή των πιο φρέσκων φύλλων δεν αποδίδει μεγάλες ποσότητες σ’ αυτή την πρώτη σοδειά και την κάνει αρκετά ακριβή και σπάνια.
Αυτός ο οργανοληπτικός πλούτος εξασφαλίζει στο τσάι μία εξαιρετική ποιότητα και προσφέρει σπάνιες αρωματικές νότες στα φύλλα τσαγιού. Για αυτό το λόγο η ανοιξιάτικη σοδειά είναι τόσο περιζήτητη.
Αυτή η ανοιξιάτικη σοδειά ή First Flush αναμένεται και αναζητείται όσο πιο φρέσκια γίνεται από τους γνώστες.
Αυτά τα πρώτα ανοιξιάτικα φύλλα θα δώσουν στο τσάι μία μοναδική γεύση που δεν συναντιέται στις επόμενες σοδειές (οι οποίες συλλέγονται ανάλογα με το κλίμα κάθε 2 με 4 βδομάδες).
Η προσεκτική επιλογή των πιο φρέσκων φύλλων δεν αποδίδει μεγάλες ποσότητες σ’ αυτή την πρώτη σοδειά και την κάνει αρκετά ακριβή και σπάνια.
Κάθε χρόνο από τις 87 φυτείες ή κήπους του Darjeeling έρχονται τα πρώτα διαθέσιμα ανοιξιάτικα τσάγια από τις αρχές Μαρτίου έως το τέλος Απριλίου ανάλογα με το υψόμετρο που βρίσκονται οι κήποι. Αυτά τα μαύρα ανοιξιάτικα τσάγια του Darjeeling παρουσιάζουν έντονα φυτικές λουλουδένιες νότες που δεν θυμίζουν τα έντονα ζυμωμένα τσάγια του καλοκαιριού ή του φθινοπώρου.
Στην συνέχεια τον Απρίλιο μας έρχονται τα ανοιξιάτικα τσάγια από την Κίνα από τις διαφορετικές επαρχίες που παράγουν τσάι, Yunnan, Zhejiang και άλλες. Είναι η λεγόμενη αυτοκρατορική σοδειά με το κόψιμο των μπουμπουκιών και των 2 πρώτων ανοιξιάτικων φύλλων που μόλις άνοιξαν. Πρόκειται για τα πρώιμα πράσινα τσάγια.
Ακολουθούν στην συνέχεια, από τα μέσα Απριλίου μέχρι τις αρχές Μαΐου, τα ανοιξιάτικα Γιαπωνέζικα τσάγια, τα Ichiban-Cha τα πιο περιζήτητα για την φρεσκάδα τους και την έντονη γεύση Umami, τα Sencha ή τα Gyokuro
Μέχρι να φτάσουν στα φλυτζάνια μας αυτά τα ανοιξιάτικα τσάγια προέλευσης, σας προτείνουμε σήμερα μερικά τσάγια με τα οποία θα γιορτάσετε με χρώματα και πλούσιες γεύσεις την έλευση της άνοιξης:
Dragon Ball (2€/τμχ)
Οι Κινέζοι, εδώ και αιώνες, πλέκουν φύλλα τσαγιού, δημιουργώντας τα πιο απίθανα σχήματα που μπορούν να αριθμούν δεκάδες φύλλα τσαγιού. Μέσα σ' αυτά κρύβουν άνθη που ανοίγουν σταδιακά μέσα στο νερό. Φτιάχνονται παραδοσιακά στα απομονωμένα χωριά του βουνού Huang στο νότιο τμήμα της επαρχίας Anhui. Όταν ανοίγει το μικρό Dragon Ball, δημιουργείται ένα τόξο από άνθη γιασεμιού που περικλείει ένα κρινάκι και κορυφώνεται με ένα άνθος αμάραντου.
Οδηγίες χρήσης: 1. Ζεσταίνουμε 400 ml νερό στους 80ο C περίπου (να μην βράσει). 2. Τοποθετούμε το μπαλάκι σε μια γυάλινη τσαγιέρα και το ξεπλένουμε με λίγο ζεστό νερό το οποίο πετάμε στη συνέχεια. 3. Γεμίζουμε τη τσαγιέρα με ζεστό νερό. Η μπάλα τσαγιού θα αρχίσει σιγά-σιγά να ανοίγει και να αποκαλύπτει τα άνθη που περιέχει. 4. Μπορείτε να ξαναφτιάξετε τσάι με την ίδια μπάλα 3-4 φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Fairy Lady (2€/τμχ)
Οι κινέζοι, εδώ και αιώνες, πλέκουν φύλλα τσαγιού, δημιουργώντας τα πιο απίθανα σχήματα που μπορούν να αριθμούν δεκάδες φύλλα τσαγιού. Μέσα σ'αυτά κρύβουν άνθη που ανοίγουν σταδιακά μέσα στο νερό. Φτιάχνονται παραδοσιακά στα απομονωμένα χωριά του βουνού Huang στο νότιο τμήμα της επαρχίας Anhui.Το Fairy Lady αναπτύσσει μια πλεξούδα από γιασεμί που βγαίνει από ένα κρίνο.
Οδηγίες χρήσης: 1. Ζεσταίνουμε το νερό στους 80o C περίπου (να μην βράσει). 2. Τοποθετούμε το μπαλάκι σε μια γυάλινη τσαγιέρα και το ξεπλένουμε με λίγο ζεστό νερό το οποίο πετάμε στη συνέχεια. 3. Γεμίζουμε τη τσαγιέρα με ζεστό νερό. Η μπάλα τσαγιού θα αρχίσει σιγά-σιγά να ανοίγει και να αποκαλύπτει τα άνθη που περιέχει. 4. Μπορείτε να ξαναφτιάξετε τσάι με την ίδια μπάλα 3-4 φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Βυσσινόκηπος ( 2,50€/50γρ 5,00€/ 100γρ.)
Ανοιξιάτικο πράσινο τσάι sencha, αρωματισμένο με κράνμπερι, αγριοκέρασα και βύσσινα. Κούπα που αφήνει μία καθαρή, σχεδόν μεταλλική αίσθηση, με έντονες νότες πικραμύγδαλου που αναδεικνύουν τα γλυκόξινα αρώματα των φρούτων. Απολαυστική επιλογή προετοιμασμένο είτε ως ζεστό είτε ως κρύο τσάι.
Μαγικό Βουνό ( 2,60€/50γρ 5,20€/ 100γρ.)
Ντελικάτη, απογευματινή σύνθεση που στολίζουν τα βιολετί άνθη κυάνου και συνοδεύουν υπέροχα το ραβέντι και το κιτρώδες λούλο. Μοσχοβολάει άνθη λεμονιάς, φράουλες και ανοιξιάτικα λουλούδια. Στο βάθος, σχεδόν ανεπαίσθητη, η παρουσία της βρεγμένης γης, να μας θυμίζει τον τόπο προέλευσης του μαύρου τσαγιού βάσης, την κινεζική γη.
Τραγούδι της Γης ( 3,20€/50γρ 6,40€/ 100γρ.)
Το Τραγούδι της Γης είναι ένα πανέμορφο πάντρεμα αποξηραμένων ανθών όπως τριαντάφυλλα και χαμομήλι με αρωματικά φρούτα όπως το αχλάδι, το ξινόμηλο και οι φράουλες. Κούπα ντελικάτη, λουλουδάτη με γλυκόξινα αρώματα που φέρνουν στο νου την Άνοιξη.