Blog
0 comments
0 share
26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
Τσάι με άρωμα μαστίχας Χίου
Μοναδική και μοσχομυριστή, η μαστίχα Χίου αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προϊόντα της χώρας μας με ευρύ γαστρονομικό και καλλυντικό χαρακτήρα και πληθώρα ιατροφαρμακευτικών χρήσεων. Το σπάνιο, γλυκό άρωμα της και η γλυκόπικρη γεύση της με τη φρεσκάδα των κωνοφόρων, μένουν αξέχαστα σε όποιον τη δοκιμάσει.
Πρόκειται για τη ρητινώδη έκκριση σε σχήμα δακρύων του μαστιχόδεντρου ή σχίνου (Pistacia Lentiscus var. Chia) που εκκρίνεται από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του δέντρου έπειτα από τομές που γίνονται στην επιφάνεια τους από τους παραγωγούς.
Το πολύτιμο δάκρυ, καλλιεργείται και παράγεται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα του νησιού της Χίου, στα περίφημα Μαστιχοχώρια, όπου το μοναδικό μικροκλίμα με τον ήπιο χειμώνα, το ξηρό καλοκαίρι και τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας, ανάμεσα σε άλλους παράγοντες, συντελούν στη δημιουργία του μοναδικού αυτού προϊόντος.
Γνωστή από την αρχαιότητα για τις πολυάριθμες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες και εφαρμογές της, η μαστίχα Χίου εμφανίζει αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από παθήσεις που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα ενώ φημίζεται και για τα αποτελέσματά της στην πρόληψη και φροντίδα της στοματικής υγιεινής και στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος.
Στο δρόμο του τσαγιού, συνεχίζοντας την παράδοση του παντρέματος των τσαγιών της ανατολής με τα ξεχωριστά αρώματα και γεύσεις της Μεσογείου, προσθέσαμε στις δύο ήδη υπάρχουσες με πράσινο τσάι και μαστίχα Χίου συνθέσεις μας, μία νέα για τους λάτρεις του μαύρου τσαγιού και σας προσκαλούμε να τη δοκιμάσετε:
Μαστίχα Chai
Ένα έντονα αρωματικό και ελαφρώς πικάντικο μίγμα στο οποίο η κυριαρχούσα μαστίχα Χίου συνδυάζεται με το πράσινο τσάι και αναδεικνύεται από τα ζεστά μπαχαρικά που τη συνοδεύουν όπως κανέλα, μάραθος, κάρδαμο, γαρύφαλλο, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Δάκρυ της Χίου
Δροσιστική σύνθεση σε βάση πράσινου τσαγιού sencha, που ενώνει τα όξινα, καθαρά αρώματα του λεμονιού με τις nutty, γήινες νότες των αμυγδάλων και του φιστικιού Αιγίνης. Η μαστίχα Χίου, με το χαρακτηριστικό, λεπτό της άρωμα, ολοκληρώνει ιδανικά το σύνολο. Θα το απολαύσετε προετοιμασμένο είτε ως ζεστό είτε ως κρύο τσάι.
Τριαντάφυλλο της Χίου
Έντονα αρωματική, με αρχοντική διάθεση σύνθεση σε βάση μαύρου τσαγιού, που συνδυάζει εξαιρετικά τα αρώματα της παράδοσής μας. Πρωταγωνίστρια η μαστίχα Χίου που συνοδεύεται ιδανικά από τα γλυκόξινα, με νότες μαυροπίπερου ροδοπέταλα και τους πικρούς, πλούσιους σπόρους κακάο. Εύγευστο, γλυκόπικρο λικέρ που αφήνει μακρά επίγευση με άρωμα μαστίχας Χίου.
Συνταγή:
Πανακότα με Μαστίχα Chai (παραλλαγή συνταγής του www.masticnews.gr)
Υλικά:
250ml γάλα
250ml κρέμα γάλακτος
25γρ ζάχαρη
2 κ.γ. φύλλα τσαγιού Μαστίχα Chai ή Τριαντάφυλλο της Χίου που έχετε τοποθετήσει μέσα σε φίλτρο
5 γρ. φύλλα ζελατίνης
Εκτέλεση:
1. Μουλιάστε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό.
2. Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, ανακατέψτε το γάλα, την κρέμα, τη ζάχαρη και τα φύλλα τσαγιού που έχετε τοποθετήσει μέσα σε ένα φίλτρο σε μεσαία φωτιά και μόλις αρχίσει να σιγοβράζει βγάλτε την κατσαρόλα από το μάτι.
3. Αφαιρέστε το φίλτρο με τα φύλλα τσαγιού.
4. Στραγγίξτε τα φύλλα ζελατίνης, προσθέστε τα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά.
5. Μοιράστε την κρέμα σε 4 μικρά ποτήρια, αφήστε τα να κρυώσουν λίγο και βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.