Blog
0 comments
0 share
31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019
Το λευκό τσάι, το χρώμα της Άνοιξης...
Ένα ασημόλευκο χνούδι καλύπτει τα μπουμπούκια του τσαγιού που αρχίζουν δειλά δειλά να ξεπροβάλλουν κάτω από το φως του ανοιξιάτικου ήλιου, έπειτα από έναν μακρύ και κρύο Χειμώνα.. Είναι αυτό, που τα προστατεύει από τα έντομα που ζουζουνίζουν γύρω τους και λαχταρούν να τα τσιμπήσουν.. Είναι αυτό που τα προστατεύει από τις επιβλαβείς ακτίνες του ηλίου… Είναι αυτό που δίνει το όνομα της στην κατηγορία αυτή τσαγιού που δεν είναι άλλη από το λευκό τσάι..!!
Με γενέτειρα την Κίνα, και συγκεκριμένα την επαρχία Fujian, το λευκό τσάι εμφανίζεται και παράγεται συστηματικά στα τέλη του 18ου αιώνα και ξεχωρίζει με τη μίνιμαλ εμφάνιση και διαδικασία παραγωγής του… Είναι η πιο απλή, αρχέγονη μορφή επεξεργασίας των φύλλων ενός φυτού –εδώ του τσαγιού- και συνίσταται σε πολύωρη μάρανση των φύλλων πάνω σε δίσκους από μπαμπού, είτε σε εξωτερικό είτε σε εσωτερικό χώρο αναλόγως των περιβαλλοντικών συνθηκών, και έπειτα, σε αποξήρανση και διαλογή τους.
Μην γελιέστε όμως… Η όλη διαδικασία, αν και φαινομενικά απλή, απαιτεί αληθινούς δεξιοτέχνες, έτσι ώστε το πολύτιμο χνούδι του μπουμπουκιού αλλά και τα φύλλα να μην καταστραφούν και να μην οξειδωθούν σε κανένα στάδιο της επεξεργασίας τους.. Από τα πιο σημαντικά κομμάτια της όλης διαδικασίας, αποτελεί η συγκομιδή των φύλλων του τσαγιού. Κάποτε, μαζεύονταν αποκλειστικά από παρθένες που φορούσαν λευκά γάντια και αποστέλλονταν ως φόρος στον αυτοκράτορα.. Σήμερα, οι πολύτιμες κορφές και τα φύλλα συλλέγονται με την πιο μεγάλη προσοχή, για λίγες μόνο μέρες στην αρχή κάθε Άνοιξης, και μεταφέρονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, στο χώρο που θα επεξεργαστούν...
Οι δύο κύριοι τύποι λευκού τσαγιού που συναντάμε είναι το Yin Zhen που μεταφράζεται ως “αργυρές βελόνες” και για την δημιουργία του χρησιμοποιούνται μόνο οι χνουδωτές κορφούλες που ακόμη δεν έχουν ανοίξει και μοιάζουν με βελόνες - εξ’ ου και η ονομασία-, και το Bai Mu Dan, δηλαδή η “Λευκή Παιωνία”, για την οποία συλλέγονται το μπουμπούκι και το ένα ή δύο πρώτα φύλλα του φυτού. Παραδοσιακά, οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για τα τσάγια αυτά είναι η Da Bai, δηλαδή το μεγάλο λευκό φύλλο, και η Da Hao, δηλαδή ο μεγάλος βλαστός.
Σήμερα, ωστόσο, πολλές περιοχές ακολουθώντας την ίδια μέθοδο επεξεργασίας των φύλλων και πειραματιζόμενες με διαφορετικές ποικιλίες και εδάφη, λανσάρουν στις αγορές το δικό τους λευκό τσάι, εκπλήσσοντας μας ευχάριστα.. Πάρτε για παράδειγμα το Yunnan της Κίνας, την Ινδία, το Νεπάλ, την Ταϊλάνδη, την Ταιβάν… και η λίστα όλο και μεγαλώνει...
Βρείτε πολλά από αυτά στο δρόμο του τσαγιού.
Δοκιμάστε το “Λευκό Ψηφιδωτό”… Ένα blend εξαιρετικής ποιότητας Bai Mu Dan αρωματισμένου με φλούδες εσπεριδοειδών φρούτων, ζεστά μπαχαρικά και τη διακριτική συνοδεία της βανίλιας.
Νιώστε σαν αυτοκράτορες πίνοντας μια κούπα Yin Zhen είτε σκέτου είτε αρωματισμένου με γιασεμί Jasmine Yin Zhen, bio.Οι ασημένιες βελόνες που κάποτε γεύονταν μόνο τα χείλη του αυτοκράτορα είναι εδώ και προσφέρουν μια αξέχαστη γευστική και οπτική εμπειρία σε όσους τις δοκιμάσου.
Εξερευνείστε το εντυπωσιακά ανάλαφρο, φλοράλ λικέρ του Nantou White από την περιοχή Ali Shan της κεντρικής Ταϊβάν ή το γεμάτο γλυκά αρώματα κάστανων και βουτυροκακάου λικέρ του White Monkey από την επαρχία Fujian της Κίνας.
Περιπλανηθείτε στα λευκά τσάγια των υψηλών οροπεδίων του Yunnan με το Silver Bud Ya Bao. Ένα ιδιαίτερο λευκό τσάι αποτελούμενο από ολόκληρα μπουμπούκια που έχουν στεγνώσει στον ήλιο και εξερευνείστε τα περίπλοκα αρώματα που αναπτύσσει..
Η προετοιμασία του λευκού τσαγιού “συγχωρεί” τον αρχάριο tea lover και συνιστά μια καλή εισαγωγή στον κόσμο των τσαγιών προέλευσης.. Ακόμη κι αν ξεχάσετε για ένα ή δύο λεπτάκια παραπάνω το τσάι στην τσαγιέρα σας ή αν το νερό που χρησιμοποιήσατε ήταν λίγο πιο κρύο ή λίγο πιο ζεστό απ’ όσο πρέπει …. μην ανησυχείτε!! Τα νέα είναι καλά!!! Δεν θα πικρίσει όπως ένα πράσινο ή μαύρο τσάι… Αντίθετα, θα σας επιτρέψει να πειραματιστείτε και να βρείτε τη γεύση που ταιριάζει σε εσάς!! Οι γενικοί κανόνες προετοιμασίας που συνίσταται πάντως, ακολουθούν την αναλογία 1γραμμ. φύλλων τσαγιού ανά 100ml νερού και εμβάπτιση των φύλλων σε νερό 75-90˚C για 3-4 λεπτά...
Με γενέτειρα την Κίνα, και συγκεκριμένα την επαρχία Fujian, το λευκό τσάι εμφανίζεται και παράγεται συστηματικά στα τέλη του 18ου αιώνα και ξεχωρίζει με τη μίνιμαλ εμφάνιση και διαδικασία παραγωγής του… Είναι η πιο απλή, αρχέγονη μορφή επεξεργασίας των φύλλων ενός φυτού –εδώ του τσαγιού- και συνίσταται σε πολύωρη μάρανση των φύλλων πάνω σε δίσκους από μπαμπού, είτε σε εξωτερικό είτε σε εσωτερικό χώρο αναλόγως των περιβαλλοντικών συνθηκών, και έπειτα, σε αποξήρανση και διαλογή τους.
Μην γελιέστε όμως… Η όλη διαδικασία, αν και φαινομενικά απλή, απαιτεί αληθινούς δεξιοτέχνες, έτσι ώστε το πολύτιμο χνούδι του μπουμπουκιού αλλά και τα φύλλα να μην καταστραφούν και να μην οξειδωθούν σε κανένα στάδιο της επεξεργασίας τους.. Από τα πιο σημαντικά κομμάτια της όλης διαδικασίας, αποτελεί η συγκομιδή των φύλλων του τσαγιού. Κάποτε, μαζεύονταν αποκλειστικά από παρθένες που φορούσαν λευκά γάντια και αποστέλλονταν ως φόρος στον αυτοκράτορα.. Σήμερα, οι πολύτιμες κορφές και τα φύλλα συλλέγονται με την πιο μεγάλη προσοχή, για λίγες μόνο μέρες στην αρχή κάθε Άνοιξης, και μεταφέρονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, στο χώρο που θα επεξεργαστούν...
Οι δύο κύριοι τύποι λευκού τσαγιού που συναντάμε είναι το Yin Zhen που μεταφράζεται ως “αργυρές βελόνες” και για την δημιουργία του χρησιμοποιούνται μόνο οι χνουδωτές κορφούλες που ακόμη δεν έχουν ανοίξει και μοιάζουν με βελόνες - εξ’ ου και η ονομασία-, και το Bai Mu Dan, δηλαδή η “Λευκή Παιωνία”, για την οποία συλλέγονται το μπουμπούκι και το ένα ή δύο πρώτα φύλλα του φυτού. Παραδοσιακά, οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για τα τσάγια αυτά είναι η Da Bai, δηλαδή το μεγάλο λευκό φύλλο, και η Da Hao, δηλαδή ο μεγάλος βλαστός.
Σήμερα, ωστόσο, πολλές περιοχές ακολουθώντας την ίδια μέθοδο επεξεργασίας των φύλλων και πειραματιζόμενες με διαφορετικές ποικιλίες και εδάφη, λανσάρουν στις αγορές το δικό τους λευκό τσάι, εκπλήσσοντας μας ευχάριστα.. Πάρτε για παράδειγμα το Yunnan της Κίνας, την Ινδία, το Νεπάλ, την Ταϊλάνδη, την Ταιβάν… και η λίστα όλο και μεγαλώνει...
Βρείτε πολλά από αυτά στο δρόμο του τσαγιού.
Δοκιμάστε το “Λευκό Ψηφιδωτό”… Ένα blend εξαιρετικής ποιότητας Bai Mu Dan αρωματισμένου με φλούδες εσπεριδοειδών φρούτων, ζεστά μπαχαρικά και τη διακριτική συνοδεία της βανίλιας.
Νιώστε σαν αυτοκράτορες πίνοντας μια κούπα Yin Zhen είτε σκέτου είτε αρωματισμένου με γιασεμί Jasmine Yin Zhen, bio.Οι ασημένιες βελόνες που κάποτε γεύονταν μόνο τα χείλη του αυτοκράτορα είναι εδώ και προσφέρουν μια αξέχαστη γευστική και οπτική εμπειρία σε όσους τις δοκιμάσου.
Εξερευνείστε το εντυπωσιακά ανάλαφρο, φλοράλ λικέρ του Nantou White από την περιοχή Ali Shan της κεντρικής Ταϊβάν ή το γεμάτο γλυκά αρώματα κάστανων και βουτυροκακάου λικέρ του White Monkey από την επαρχία Fujian της Κίνας.
Περιπλανηθείτε στα λευκά τσάγια των υψηλών οροπεδίων του Yunnan με το Silver Bud Ya Bao. Ένα ιδιαίτερο λευκό τσάι αποτελούμενο από ολόκληρα μπουμπούκια που έχουν στεγνώσει στον ήλιο και εξερευνείστε τα περίπλοκα αρώματα που αναπτύσσει..
Η προετοιμασία του λευκού τσαγιού “συγχωρεί” τον αρχάριο tea lover και συνιστά μια καλή εισαγωγή στον κόσμο των τσαγιών προέλευσης.. Ακόμη κι αν ξεχάσετε για ένα ή δύο λεπτάκια παραπάνω το τσάι στην τσαγιέρα σας ή αν το νερό που χρησιμοποιήσατε ήταν λίγο πιο κρύο ή λίγο πιο ζεστό απ’ όσο πρέπει …. μην ανησυχείτε!! Τα νέα είναι καλά!!! Δεν θα πικρίσει όπως ένα πράσινο ή μαύρο τσάι… Αντίθετα, θα σας επιτρέψει να πειραματιστείτε και να βρείτε τη γεύση που ταιριάζει σε εσάς!! Οι γενικοί κανόνες προετοιμασίας που συνίσταται πάντως, ακολουθούν την αναλογία 1γραμμ. φύλλων τσαγιού ανά 100ml νερού και εμβάπτιση των φύλλων σε νερό 75-90˚C για 3-4 λεπτά...
Enjoy warm or cold!