Blog

0 comments 0 share
03 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

Shou Pu'Er

 

Πριν από εικοσιπέντε χρόνια περίπου, λίγοι είχαν ακουστά το τσάι Pu'Er έξω από το Yunnan της Κίνας και ακόμη λιγότεροι το είχαν δοκιμάσει. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το puer έγινε όχι απλά γνωστό σε όλο τον κόσμο για το ιδιαίτερο γευστικό προφίλ του και τις πλούσιες φαρμακευτικές του ιδιότητες αλλά και αντικείμενο επένδυσης και συλλογής, μιας και είναι ένα από τα λιγοστά τσάγια που μπορεί να παλαιωθεί, αυξάνοντας με το πέρασμα του χρόνου την αξία του, ακριβώς όπως συμβαίνει και με ένα καλό κρασί. 

 

 

Η κατηγορία των Pu'Er συνιστά μία από τις πιο ιδιαίτερες κατηγορίες τσαγιού αφού κατά την επεξεργασία τους τα φύλλα υφίστανται μία διαδικασία ζύμωσης η οποία συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της αποθήκευσής τους, μεταβάλλοντας τόσο την εμφάνιση των φύλλων όσο και τη γεύση και τα αρώματα του τσαγιού. 

Οι δύο μεγάλες κατηγορίες στις οποίες το puer διαχωρίζεται είναι τα sheng ή raw και τα shou ή cooked Pu'Er. Στο άρθρο αυτό, με αφορμή πολλές καινούργιες παραλαβές, εξερευνούμε την ιστορία και επεξεργασία των shou Pu'Er, δίνουμε συμβουλές για την προετοιμασία τους και σας προσκαλούμε να τα δοκιμάσετε.
 

 

Το τσάι shou Pu'Er, συχνά αποκαλούμενο στη Δύση και cooked ή ripe Pu'Er, είναι μία σχετικά καινούρια, ανεξάρτητη υποκατηγορία τσαγιού που ανήκει στα dark teas. Δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν η προσφορά φυσικά παλαιωμένου sheng Pu'Er δε μπορούσε να καλύψει την ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση του από πλευράς Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν και Ιαπωνίας. Επιδιώκοντας λοιπόν οι παραγωγοί τσαγιού του Yunnan να φτιάξουν ένα τσάι που να μιμείται το χρώμα και τη γεύση του φυσικά παλαιωμένου sheng Pu'Er, επινόησαν την τεχνική Wò Duī (wet piling). Η τεχνική αυτή συνίσταται σε στίβαγμα, ύγρανση κι ανακάτεμα των φύλλων maocha και ουσιαστικά επιτρέπει να πραγματοποιηθεί η ζύμωση των φύλλων του τσαγιού πολύ πιο γρήγορα, με την εισαγωγή των επιθυμητών για τη διαδικασία της ζύμωσης μικροβίων και τον έλεγχο των συνθηκών ζέστης και υγρασίας. Το τσάι shou Pu'Er είναι έτοιμο μέσα σε 45-60 μόλις ημέρες σε αντίθεση με το sheng puer που απαιτεί πολλά χρόνια παλαίωσης και ωρίμανσης προτού θεωρηθεί έτοιμο για κατανάλωση.

Ο συγκριτικά συντομότερος χρόνος παραγωγής του shou Pu'Er επιτρέπει την πώληση του σε οικονομικότερες τιμές σε σχέση με τα φυσικά παλαιωμένα Pu'Er, χωρίς ευτυχώς να υπάρχει σημαντική διαφορά στα οφέλη του στην υγεία μας. Τα οφέλη αυτά, ανάμεσα σε άλλα, συνίστανται σε μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, σε προστασία την υγείας της καρδιάς και σε ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Παραδοσιακά, τα Pu'Er καταναλώνονται μετά από λιπαρά γεύματα και αλκοόλ και μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Ακόμη, είναι αρκετά χαμηλά σε καφεϊνη.

Tα shou Pu'Er παρουσιάζουν μία μεγάλη γκάμα αρωμάτων και γεύσεων ανάλογα με την πρώτη ύλη, την περιοχή προέλευσης και την επεξεργασία που τους δίνεται, συνήθως όμως χαρακτηρίζονται ως γήινα, ξυλώδη, γλυκά, λεία, φαρμακευτικά, βοτανικά. Τα φύλλα τους μπορεί να είναι χύμα ή συμπιεσμένα σε διάφορα σχήματα, όπως δίσκος, τούβλο, φωλιά και άλλα.  
 

 

Η προετοιμασία των shou Pu'Er

 

Ξεπλύνετε το τσάι σας μία ή δύο φορές, από 5-10" τη φορά, με νερό στους 100°C ώστε να απομακρύνετε τυχόν ακαθαρσίες, να “ξυπνήσετε" τα φύλλα σας και να προετοιμάσετε το έδαφος για περισσότερο ισορροπημένες εμβαπτίσεις. Μόλις εξοικειωθείτε με το τσάι που πίνετε, προσαρμόστε τις παραμέτρους σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
  

σε τσαγιέρα:

 
ποσότητα: 1γρ. φύλλα τσαγιού ανά 100ml νερού 
διάρκεια εκχύλισης: 4-5'
θερμοκρασία νερού: 100°C
αριθμός εκχυλίσεων: 2-3


μέθοδος gongfu:

 
ποσότητα: 5-8γρ. φύλλα τσαγιού ανά 100ml νερού 
διάρκεια εκχύλισης: ξεκινάμε με εκχύλιση 30” και αυξάνουμε τη διάρκεια σε κάθε επόμενη
θερμοκρασία νερού: 100°C
αριθμός εκχυλίσεων: μέχρι να χάσει τη γεύση του

 




Black Pu'Er Moon Cake 2019 100γρ (15€/τμχ)


Συμπιεσμένο σε σχήμα δίσκου shou Pu'Er του 2019 από το Menghai της επαρχία Yunnan στην Κίνα. Η συμπίεση και το φορμάρισμα του τσαγιού έγινε στο εργοστάσιο Run Min Xian Tea Factory στο Kunming. Λικέρ παχύρευστο και λείο, θυμίζει αλμυρές ρίζες και υγρό ξύλο. Μπορεί να καταναλωθεί αμέσως ή να διατηρηθεί για περαιτέρω παλαίωση.





 

Black Pu'Er Beeng Cha 2018 100γρ (15€/τμχ)




Συμπιεσμένο σε σχήμα δίσκου shou Pu'Er του 2018 από το Menghai της επαρχία Yunnan στην Κίνα. Η συμπίεση και το φορμάρισμα του τσαγιού έγινε στο εργοστάσιο Run Min Xian Tea Factory στο Kunming. Λικέρ ανάλαφρο κι ευκολόπιοτο με ξυλώδεις νότες που θυμίζουν δάσος και γλυκές νότες σταφίδας. Μπορεί να καταναλωθεί αμέσως ή να διατηρηθεί για περαιτέρω παλαίωση.
 

 

 
 

Black Pu'Er Brick 2019 100γρ (13€/τμχ)




Συμπιεσμένο σε σχήμα τούβλου shou Pu'Er του 2019 από το Menghai της επαρχία Yunnan στην Κίνα. Η συμπίεση και το φορμάρισμα του τσαγιού έγινε στο εργοστάσιο Run Min Xian Tea Factory στο Kunming. Λικέρ με ελαφρύ σώμα. Είναι ξυλώδες και φέρει διακριτική γλύκα μπανάνας και παντζαριών. Μπορεί να καταναλωθεί αμέσως ή να διατηρηθεί για περαιτέρω παλαίωση.





 

Black Pu'Er Brick 2018 250γρ (33€/τμχ)




Συμπιεσμένο σε σχήμα τούβλου shou Pu'Er του 2018 από το Menghai της επαρχία Yunnan στην Κίνα. Η συμπίεση και το φορμάρισμα του τσαγιού έγινε στο εργοστάσιο Run Min Xian Tea Factory στο Kunming. Λικέρ πικρό με φαρμακευτικό, βοτανικό χαρακτήρα και νότες ευκάλυπτου και αλατισμένης καραμέλας. Μπορεί να καταναλωθεί αμέσως ή να διατηρηθεί για περαιτέρω παλαίωση.






 

Mini Tuo Cha 2016 5γρ (0,60€/τμχ)




Συμπιεσμένο σε σχήμα φωλιάς τσάι shou Pu'Er του 2016 από το Menghai της επαρχίας Yunnan στην Κίνα. Τα βρεγμένα φύλλα αναδύουν αρώματα τύρφης και μανιταριών του δάσους. Απαλό λικέρ που θυμίζει μανιτάρια, βολβώδη λαχανικά όπως πατάτες και παντζάρια, ενίοτε εμφανίζει νότες θεραπευτικών βοτάνων. Μην παραλείψετε να ξεπλύνετε τη φωλιά μία ή δύο φορές, από 5-10" τη φορά, με νερό στους 100°C ώστε να "ξυπνήσετε" τα φύλλα σας και να προετοιμάσετε το έδαφος για περισσότερο ισορροπημένες εκχυλίσεις. Κάθε φωλιά ζυγίζει 5γρ. και είναι ιδιαιτέρως πρακτική για να την κουβαλάτε μαζί σας και να απολαμβάνετε πολλές κούπες.




 

Pu'Er Emperor (9,00€/100γρ. 4,50€/50γρ.)


Η νέα, αγαπημένη μας προσθήκη στα shou Pu'Er. Πλούσιο σε κορυφές, το Pu'Er Emperor δίνει μία λεία κούπα με ξυλώδες και γήινο προφίλ και κύρια χαρακτηριστικά νότες βροχής και μολυβιού που παντρεύονται με νότες μανιταριών και σελινόριζας. Πλούσια αίσθηση του λικέρ στο στόμα και μακρά επίγευση. Προσφέρει περισσότερες από μία κούπα απόλαυσης.  





 

Yunnan Pu’Er bio (8,00€/100γρ. 4,00€/50γρ.)


Εξαιρετικής ποιότητας τσάι Pu’Er βιολογικής καλλιέργειας, το οποίο έπειτα από μία επιταχυμένη διαδικασία ζύμωσης που υφίσταται, αποκτά τα χαρακτηριστικά γλυκά και γήινα αρώματα του με αποχρώσεις φρεσκοκομμένου ξύλου και βρεγμένης γης. Παράγεται αποκλειστικά στην επαρχία Yunnan, στη νοτιοδυτική Κίνα, από φύλλα της ποικιλίας assamica.






 

Pu'Er με Πορτοκάλι (5,80€/100γρ. 2,90€/50γρ.)


Συνδυάσαμε το Pu’Er με γλυκόπικρες φλούδες και φυσικό αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού, ώστε να μπορούν να το απολαύσουν ακόμη και αυτοί στους οποίους δεν αρέσει το γήινο προφίλ του τόσο υγιεινού αυτού τσαγιού. Αναζωογονητικό και κιτρώδες, γλυκό και διακριτικά γήινο ταυτόχρονα, θα γίνει το αγαπημένο όσων το δοκιμάσουν.  Αφήνει δροσιστική επίγευση και δεν αναπτύσσει ίχνος πίκρας ή στυφίλας.



 

 

 

 

 
 
 
 
 

Αρχείο

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Στην εταιρεία Tearoute χρησιμοποιούμε Cookies, προκειμένου να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία περιήγησης. Παρακαλούμε, κάντε κλικ στο κουμπί «Αποδοχή όλων» προκειμένου να προσαρμόσουμε τις προτάσεις μας αποκλειστικά στο περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ στα στοιχεία που επιθυμείτε και να πατήσετε «Αποδοχή επιλογών». Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να διαχειριστείτε τα cookies μέσω των ρυθμίσεων της σελίδας, ωστόσο αυτό ενδέχεται να περιορίσει ή να αποτρέψει τη χρήση συγκεκριμένων λειτουργιών της ιστοσελίδας. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε ανατρέξτε στην Πολιτική μας για τα cookies, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.