Blog

0 comments 0 share
15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

New teas, new route...

Μέρος 2


Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στα νέα μας τσάγια και περνάμε από την Κίνα, στο Βιετνάμ και στην Ινδία. Δοκιμάζουμε ένα ελαφρώς καπνιστό πράσινο κι ένα ψημένο oolong από μικρές συγκομιδές των βορειοανατολικών επαρχιών του Βιετνάμ κι ένα αντιπροσωπευτικό 2nd flush chinary από το Ντάρτζιλινγκ της Ινδίας. Φύγαμε λοιπόν!


 

Βιετνάμ

 
Μετά από πολλά χρόνια, ο δρόμος του τσαγιού ξανασερβίρει τσάι από το Βιετνάμ. Μία χώρα που ναι μεν έχει βιομηχανοποιημένη σε μεγάλο βαθμό παραγωγή τσαγιού, κυρίως για εγχώρια κατανάλωση, αλλά έχει και πάμπολλες, οικογενειακές και μη, μικρές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να φτιάχνουν τσάι με τον τρόπο που το έκαναν παλιά. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι το Βιετνάμ αποτελεί μέρος της ευρύτερης περιοχής του Λάος, της Ταϋλάνδης, της Μπούρμα και του Γιουνάν της Κίνας όπου τα τεϊόδεντρα απαντώνται ελεύθερα στη φύση. Στις περιοχές αυτές, η επεξεργασία των φύλλων του τσαγιού και η κατανάλωσή του από τους αυτόχθονες έχει ρίζες αιώνων.





Το πράσινο τσάι, Vietnam Ha Giang, πήρε το όνομα του από τη περιοχή από όπου μας έρχεται. Τα φύλλα του συλλέχθηκαν από άγρια, δηλαδή μη καλλιεργημένα τεϊόδεντρα  κι επεξεργάστηκαν από τους αυτόχθονες Χ’μονγκ. 
Το oolong, Dragon’s Breath, φτιάχνεται σε ένα μικρό κήπο στο οροπέδιο Σον Λα, σε υψόμετρο 1100μ.. Είναι ένα πολύπλοκο, ενδιαφέρον τσάι, αφενός γιατί είναι της υψηλά αρωματικής ποικιλίας Qing Xin που εισήχθη από την Ταϊβάν και χρησιμοποιείται για floral oolong κι αφετέρου γιατί έχει περάσει από πολλά ψησίματα που του προσδίδουν γευστικό βάθος. Το τσάι φτιάχτηκε τον Σεπτέμβρη του 2019, επομένως έχει προλάβει να ξεκουραστεί και ισορροπήσει γευστικά.
 
 
 

Vietnam Ha Giang


Τσάι ξεχωριστό, μας κερδίζει με τον αφτιασίδωτο χαρακτήρα του και τη ζεστασιά του χειροποίητου. Τα γκριζοπράσινα, στροφογυριστά φύλλα συλλέγονται από άγρια τεϊόδεντρα που ευδοκιμούν στην περιοχή Ha Giang του βόρειου Βιετνάμ από τους H'mong. Κούπα με έντονα μεταλλικό και θαλασσινό χαρακτήρα που οφείλεται στο terroir της περιοχής, ιδιαιτέρως στο υψηλό pH του εδάφους της περιοχής αλλά και στο υψόμετρο και στην παραδοσιακή επεξεργασία που δίνεται στα φύλλα. Ευδιάκριτες είναι οι ζεστές καπνιστές νότες, καθώς το τσάι αποξηράνθηκε σε μαντεμένια σκεύη πάνω από φωτιά ξύλων. Παράλληλα, φέρει μια γλύκα όπως αυτή του φρεσκοψημένου ψωμιού ή της καραμέλας βουτύρου. 









 

Dragon's Breath


Ζεστό, γλυκό, ξυλώδες, πικάντικο. Λίγες μόνο από τις λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν αυτό το υψηλά οξειδωμένο oolong από το Βιετνάμ, από έναν μικρό κήπο στα βόρεια της χώρας. Το τσάι αποκτά τον πολυεπίπεδο χαρακτήρα του κατά την διάρκεια των πολλών ψησιμάτων που περνάει στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του κι ωσότου επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα μεγάλα, κατά μήκος στριφτά φύλλα σε χάλκινες αποχρώσεις μοσχοβολούν ξυσμένο μολύβι, φλούδα λεμονιού και γλυκό του κουταλιού. Το λικέρ, κεχριμπαρένιο, είναι έντονα αρωματικό και γλυκό, με νότες γλυκόριζας, καστανής ζάχαρης και ξύλου. 




 



Darjeeling, Ινδία

 
Από έναν από τους παλαιότερους κήπους της περιοχής του Darjeeling και από το εντυπωσιακό υψόμετρο των 1800μ. απολαμβάνουμε αυτό το καλοκαιρινής συγκομιδής Darjeeling. Ο κήπος, γνωστός αρχικά με το όνομα “Sidrabong”, ιδρύθηκε το 1885 από βουδιστές μοναχούς που με περισσή φροντίδα, ανάμεσα στα άλλα τους καθήκοντα, καλλιεργούσαν τεϊόδεντρα κι έφτιαχναν τσάι.





 
 

 Arya Summer China 2020 SFTGFOP 1 


Στον κήπο Arya tea estate, οι μικρές ποιοτικές παρτίδες είναι ο κανόνας, κι εμείς χαιρόμαστε, που εξασφαλίσαμε λίγα κιλά από ένα από τα καλοκαιρινής συγκομιδής τσάγια τους, φτιαγμένο αποκλειστικά από οργανικής καλλιέργειας τεϊόδεντρα chinary. Το 2nd flush Darjeeling, στα καλύτερά του. Λουλουδάτο, δυνατό, ελαφρώς στυφό, με σώμα. Τα φύλλα, με χρώματα από το ασημί έως το χακί και το σοκολατί, αναδύουν αρώματα καραμέλας, βουτύρου και ζαχαρωμένων φρούτων. Το λικέρ, γλυκό και πικάντικο, με τόση όση στυφάδα, βγάζει νότες φλούδας ροδάκινου, ανοιξιάτικων μπουκέτων λουλουδιών και φέρνει κάτι από τον δροσερό αέρα των Ιμαλαΐων.







                                                                                                     

 

*Σύντομα, σε τρεις περίπου εβδομάδες, διαθέσιμο στα καταστήματα μας θα είναι κι ένα ακόμη νέο, εξαιρετικά ενδιαφέρον χειροποίητο μαύρο τσάι φθινοπωρινής συγκομιδής από το Sichuan της Κίνας. Μείνετε συντονισμένοι! 

 

 

 

 
 
 
 
 

Αρχείο

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα ή δείτε τις Ρυθμίσεις
Κατάλαβα!