Τσάγια / Χρώματα του τσαγιού / Τσάι Μαύρο / Τσάι Pu’er / Τσάγια προέλευσης / Mini Tuo Cha 2016
Συμπιεσμένο σε σχήμα φωλιάς τσάι shou Pu'er του 2016 από το Menghai της επαρχίας Yunnan στην Κίνα. Τα βρεγμένα φύλλα αναδύουν αρώματα γήινα, όπως υγρού ξύλου και ριζών. Λικέρ ελαιώδες και πλούσιο που καλύπτει τη στοματική κοιλότητα. Κυριαρχεί ο γήινος χαρακτήρας που συνοδεύεται από ευχάριστες, γλυκές νότες χουρμάδων κι ανθών πορτοκαλιάς. Κάθε φωλιά ζυγίζει 5γρ. και είναι ιδιαιτέρως πρακτική για να την κουβαλάτε μαζί σας και να απολαμβάνετε πολλές κούπες. Το τσάι shou puer, συχνά αποκαλούμενο στη Δύση και cooked ή ripe puer, είναι μία σχετικά καινούρια, ανεξάρτητη υποκατηγορία τσαγιού που ανήκει στα dark teas. Δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν η προσφορά φυσικά παλαιωμένου sheng puer δε μπορούσε να καλύψει την ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση του από πλευράς Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν και Ιαπωνίας. Επιδιώκοντας λοιπόν οι παραγωγοί τσαγιού του Yunnan να φτιάξουν ένα τσάι που να μιμείται το χρώμα και τη γεύση του φυσικά παλαιωμένου sheng puer, επινόησαν την τεχνική Wò Duī (wet piling). Η τεχνική αυτή συνίσταται σε στίβαγμα, ύγρανση κι ανακάτεμα των φύλλων maocha και ουσιαστικά επιτρέπει να πραγματοποιηθεί η ζύμωση των φύλλων του τσαγιού πολύ πιο γρήγορα, με την εισαγωγή των επιθυμητών για τη διαδικασία της ζύμωσης μικροβίων και τον έλεγχο των συνθηκών ζέστης και υγρασίας. Το τσάι shou pu’er είναι έτοιμο μέσα σε 45-60 μόλις ημέρες σε αντίθεση με το sheng puer που απαιτεί πολλά χρόνια παλαίωσης και ωρίμανσης προτού θεωρηθεί έτοιμο για κατανάλωση. Ο συγκριτικά συντομότερος χρόνος παραγωγής του shou pu’er επιτρέπει την πώληση του σε οικονομικότερες τιμές σε σχέση με τα φυσικά παλαιωμένα puer, χωρίς ευτυχώς να υπάρχει σημαντική διαφορά στα οφέλη του στην υγεία μας. Τα οφέλη αυτά, ανάμεσα σε άλλα, συνίστανται σε μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, σε προστασία την υγείας της καρδιάς και σε ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Παραδοσιακά, τα puer καταναλώνονται μετά από λιπαρά γεύματα και αλκοόλ και μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Ακόμη, είναι αρκετά χαμηλά σε καφεϊνη. Tα shou pu’er παρουσιάζουν μία μεγάλη γκάμα αρωμάτων και γεύσεων ανάλογα με την πρώτη ύλη, την περιοχή προέλευσης και την επεξεργασία που τους δίνεται, συνήθως όμως χαρακτηρίζονται ως γήινα, ξυλώδη, γλυκά, λεία, φαρμακευτικά, βοτανικά. Τα φύλλα τους μπορεί να είναι χύμα ή συμπιεσμένα σε διάφορα σχήματα, όπως δίσκος, τούβλο, φωλιά και άλλα.
χαρούμενη
γήινο
ξύλο
αχλάδια ποσέ
Tea Route
Yunnan Η πόλη Pu'er του Yunnan της Κίνας από όπου η ομώνυμη κατηγορία τσαγιού παίρνει το όνομά της, υπήρξε και η αφετηρία του διάσημου