Blog

0 comments 0 share
11 ΜΑΪΟΥ 2021

Το Mate, η σίγουρη ενέργεια

 

Όταν οι θεές της Σελήνης και των Σύννεφων επισκέφτηκαν τη γη, ένας γέροντας τις έσωσε από ένα τζάγκουαρ που πήγε να τους επιτεθεί. Αυτές για να τον ευχαριστήσουν, του χάρισαν ένα νέο φυτό από το οποίο θα μπορούσε να προετοιμαστεί το “ποτό της φιλίας”.  Είναι ένας μόνο από τους θρύλους για την προέλευση του μάτε, ενός από τα δημοφιλέστερα πλάι στο τσάι και στον καφέ ροφήματα παγκοσμίως, που με γοργούς ρυθμούς βρίσκει το κοινό του και στην Ελλάδα. 

 

 


Το μάτε, γνωστό κι ως yerba mate ή chimarrão είναι καφεϊνούχο ρόφημα που παρασκευάζεται από τα φύλλα και τα κλωνάρια διαφόρων ειδών φυτών του γένους Ilex, κατά κύριο λόγω του Ilex Paraguariensis, κι έχει καταγωγή από τη Λ.Αμερική. Το όνομα του αναφέρεται τόσο στο ίδιο το ρόφημα όσο και στο σκεύος, την κολοκύθα calabash, που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την προετοιμασία του. Το μάτε προετοιμάζεται και πίνεται απευθείας από την κολοκύθα με την χρήση της bombilla που είναι ένα μεταλλικό συνήθως καλαμάκι που λειτουργεί κι ως σουρωτήρι, χάρη στις τρυπούλες που έχει στη μία άκρη του. 

 

Αρχικά, καταναλωνόταν από τις ιθαγενείς φυλές των Guaraní και των Tupí που κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή της σημερινής Παραγουάης και σταδιακά, ιδίως μετά την άφιξη των Ιησουιτών μοναχών τον 17ο αιώνα, η χρήση του εξαπλώθηκε σε όλες τις χώρες της Λ. Αμερικής, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Χιλή. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της περιοχής, ουσιωδώς συνδεδεμένο με την ιστορία, τις παραδόσεις, την κουλτούρα και την καθημερινότητα των λαών που το καταναλώνουν.



Η προετιμασία


Αν προετοιμάζετε και πίνετε το μάτε σας σε κολοκύθα, ένα σημαντικό βήμα πριν από την πρώτη χρήση της αποτελεί η “προετοιμασία” ή “curing” της κολοκύθας. Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία βοηθάει στο να κλείσουν οι πόροι του σκεύους, να αποτραπεί ο σχηματισμός μούχλας και να βελτιωθεί γευστικά η εμπειρία. Για να προετοιμάσετε την κολοκύθα σας, ξύστε με ένα κουτάλι το εσωτερικό της κι αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα προσέχοντας να μην τραυματίσετε το κοτσάνι από την εσωτερική πλευρά. Συνεχίστε τη διαδικασία για λίγα λεπτά, ωσότου το εσωτερικό γίνει λείο. Στη συνέχεια, γεμίστε την κολοκύθα με μάτε μέχρι εκεί που ξεκινάει το μεταλλικό χείλος και ρίξτε ζεστό νερό ώσπου να υγρανθούν όλα τα φύλλα. Αφήστε την κολοκύθα να κάτσει έτσι για 48 ώρες. Αδειάστε τα φύλλα, ξεπλύνετε με ζεστό νερό κι αφήστε την κολοκύθα σας να στεγνώσει. Έπειτα από τη διαδικασία αυτή είναι έτοιμη για χρήση.



Για την προετοιμασία του μάτε σε κολοκύθα


1. Γεμίστε από 1/2 έως 2/3 της κολοκύθας με μάτε.
2. Καλύψτε το στόμιο της κολοκύθας με την παλάμη σας, γυρίστε την ανάποδα και ανακινήστε για κάποια δευτερόλεπτα. Αυτό το κάνουμε, ώστε η πούδρα να καθίσει στο πάνω μέρος και να μην κλείνει τις τρύπες της bombilla όταν πίνουμε.
3. Επαναφέρετε την κολοκύθα στην ορθή θέση και πλαγιάστε την ελαφρά.
4. Καλύψτε με το δάχτυλο σας την οπή της bombilla και εισάγετέ τη στο μάτε μέχρι να ακουμπήσει στον πάτο της κολοκύθας.
5. Νοτίστε το μάτε με κρύο νερό. Το βήμα αυτό αποτρέπει την καταστροφή των φύλλων από την επαφή τους με το ζεστό νερό. 
6. Γεμίστε με ζεστό αλλά όχι βραστό νερό την κολοκύθα και πιείτε. Η θερμοκρασία νερού που προτείνεται είναι 65-80C ώστε το ρόφημα να μην πικρίσει. Σε κάθε περίπτωση, συστήνουμε να πειραματιστείτε με τις θερμοκρασίες και τις ποσότητες ώστε να βρείτε τη γεύση που ικανοποιεί εσάς.
7. Επαναλάβετε το βήμα 6 μέχρι το ρόφημα σας να είναι άγευστο. 
8. Μετά από κάθε χρήση ξεπλύνετε την κολοκύθα και αφήστε τη να στεγνώσει με το άνοιγμά της προς τα επάνω.


 

Για την σωστή παρασκευή του ματέ δείτε το βίντεο μας…


https://www.youtube.com/watch?v=b8P8kszyolI

 
Αν πάλι προτιμάτε το δυτικό στυλ, χρησιμοποιείστε 1,5κ.γ. μάτε για μία κούπα νερό. Βάλτε τα φύλλα του μάτε σε ένα χάρτινο φίλτρο και βυθίστε το στο ζεστό νερό για 5’  -και πάλι η θερμοκρασία  του νερού θα πρέπει να είναι από 65-80C. Αφαιρέστε το φίλτρο και απολαύστε το ρόφημα σας.
Να αναφέρουμε εδώ, ότι οι παραλλαγές στον τρόπο προετοιμασίας, στα συστατικά που θα προστεθούν και στα σκεύη που θα χρησιμοποιηθούν είναι όπως και στην περίπτωση του τσαγιού ή του καφέ πάρα πολλές. Το μάτε πίνεται ζεστό ή κρύο, γλυκό ή πικρό, με προσθήκη κι άλλων βοτάνων, με γάλα, χυμό ή ολόκληρα κομμάτια φρούτων. Δοκιμάστε λοιπόν, ώσπου να βρείτε το αποτέλεσμα που σας ικανοποιεί γευστικά. 


 

Μάτε και υγεία


Οι ιθαγενείς χρησιμοποιούν εδώ κι αιώνες το μάτε ως φαρμακευτικό ρόφημα. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε καφεΐνη το καθιστά τονωτικό, διεγερτικό του νευρικού συστήματος ενώ φαίνεται να βελτιώνει και την αθλητική-σωματική απόδοση. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους, στη μείωση του κοιλιακού λίπους και των επιπέδων της “κακής” χοληστερόλης. Ακόμη, φαίνεται ότι βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και ότι μπορεί να προστατέψει από καρδιακές παθήσεις. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως πολυφαινόλες καθώς και σε βιταμίνες Α και C.



Στο δρόμο του τσαγιού μπορείτε να βρείτε όλα αυτά που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε την εξερεύνηση σας στις παραδόσεις της Λ. Αμερικής. Λεπτοκομμένα φύλλα μάτε, μάτε παραδοσιακό με κλωνάρια - η ιδανική επιλογή για την προετοιμασία του tereré, του κρύου μάτε- , το νέο μας οργανικής καλλιέργειας μάτε από την Αργεντινή καθώς κι ένα αρωματισμένο με φλούδες κι άνθη πορτοκαλιάς. Ακόμη, θα βρείτε και τις νέες μας κολοκύθες σε διάφορους χρωματισμούς και ανοξείδωτα καλαμάκια bombillas για την παραδοσιακή προετοιμασία του.