Blog
0 comments
0 share
22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
Matcha tea, η πρόκληση υγείας
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί super food, επιτομή του umami, pick me up των ακολούθων του σύγχρονου healthy lifestyle και ο πιο απρόσμενος πρωταγωνιστής της παγκόσμιας ζαχαροπλαστικής σκηνής των τελευταίων χρόνων...
Καλώς ήρθατε στον κόσμο του matcha, που έπειτα από χρόνια απομόνωσης στην Ιαπωνία και χρήσης αποκλειστικά στα πλαίσια της παραδοσιακής ιαπωνικής τελετουργίας του τσαγιού, κερδίζει αργά αλλά σταθερά τη θέση που του αξίζει στη ζωή μας.
Πρόκειται για το τριμμένο σαν πούδρα ολόκληρο φύλλο τσαγιού που έχει σκιαστεί για 3 εβδομάδες και αφού του αφαιρεθούν οι φλέβες και το κοτσάνι, αλέθεται σε πέτρινο μύλο ωσότου γίνει μια πούδρα. Όσο πιο ζωντανό και έντονα λαχανί το χρώμα του, τόσο πιο υψηλή η ποιότητά και το γευστικό προφίλ του.
Γνωστό στο δυτικό κόσμο για τα εντυπωσιακά στην υγεία οφέλη του που συνδέονται άμεσα με την κατανάλωση ολόκληρου του φύλλου του τσαγιού και όχι μόνο του εγχύματός του, το matcha αποτελεί εξαιρετική πηγή πρόσληψης κατεχινών, βιταμινών, αμινοξέων, μεταλλικών στοιχείων και φυτικών ινών ενώ περιέχει αρκετή καφεΐνη ώστε να τονώνει αποτελεσματικά τον οργανισμό.
Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ανάμεσα σε άλλα, η κατανάλωση matcha αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, βοηθάει στην καύση του λίπους και στη μείωση του βάρους, προστατεύει από τον διαβήτη και έχει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Παράλληλα, διεγείρει ήπια το νευρικό σύστημα, προσφέρει νοητική διαύγεια ενώ ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα ερευνών για την καταπολέμηση εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου.
Ακόμη, το matcha, αποτελεί εξαιρετική επιλογή προ-προπονητικού ροφήματος με πολλαπλά οφέλη για τον ασκούμενο και τη βελτίωση της απόδοσής του, όπως καλύτερη συγκέντρωση, βελτίωση της αντοχής αλλά και της πρόσληψης οξυγόνου.
Στο Δρόμο του Τσαγιού βρίσκετε matcha εξαιρετικής ποιότητας για να πιείτε ή για να μαγειρέψετε με αυτό.
Συνταγή 1η: Matcha frappe
Υλικά
- 2 γρ. matcha (1 κοφτή κ. γ.) και λίγο για στόλισμα
- 10 ml ζεστό νερό
- 170 ml παγωμένο νερό
- 10 ml μέλι ή γλυκαντικό της αρεσκείας σας (προαιρετικά)
- 5 παγάκια
- 1 κ.σ. σαντιγί
Προετοιμασία:
- Διαλύετε το matcha με το ζεστό νερό σε ένα ψηλό γυάλινο ποτήρι.
- Προσθέτετε το παγωμένο νερό και το μέλι και ανακατεύετε.
- Προσθέτετε τα παγάκια.
- Στολίζετε με τη σαντιγί και λίγη πούδρα matcha.
Tip! Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε το παγωμένο νερό με γάλα καρύδας.
Συνταγή 2η Ξυλάκια παγωτού με matcha
- 400 ml γάλα καρύδας
- 1 κ.σ. matcha
- 2-3 κ.σ. μέλι (προσαρμόστε την ποσότητα ανάλογα με το πόσο γλυκά τα θέλετε)
- 1κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα ζάχαρη
Προετοιμασία:
- Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε ωσότου έχετε ένα ομογενές μίγμα.
- Μοιράστε το μίγμα σε έξι θήκες για παγωτό ξυλάκι και βάλτε τα στην κατάψυξη. Αφήστε τα να παγώσουν για τουλάχιστον 4 ώρες.