Blog
Λευκό τσάι… το χρώμα της Άνοιξης
Ένα ασημόλευκο, απαλό χνούδι καλύπτει τα μπουμπούκια του τσαγιού, προστατεύοντάς τα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Αυτή η φυσική "πανοπλία" είναι και η έμπνευση για την ονομασία αυτής της ξεχωριστής κατηγορίας: το λευκό τσάι.
Το λευκό τσάι έχει τις ρίζες του στην επαρχία Fujian της Κίνας και ξεχωρίζει για τη λιτή, σχεδόν πρωτογενή μέθοδο παραγωγής του. Πρόκειται για την πιο αγνή μορφή επεξεργασίας των φύλλων τσαγιού: τα φρέσκα φύλλα απλώς μαραίνονται για πολλές ώρες πάνω σε δίσκους από μπαμπού – είτε σε εξωτερικό, είτε σε εσωτερικό χώρο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες – και στη συνέχεια αποξηραίνονται και ταξινομούνται με προσοχή.
Η όλη διαδικασία, αν και φαινομενικά απλή, απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία, έτσι ώστε το πολύτιμο χνούδι του μπουμπουκιού αλλά και τα φύλλα να μην καταστραφούν και να μην οξειδωθούν σε κανένα στάδιο της επεξεργασίας τους.
Από τα πιο σημαντικά στάδια της όλης διαδικασίας, αποτελεί η συγκομιδή των φύλλων του τσαγιού.
Οι πολύτιμες κορφές και φύλλα συλλέγονται με την μεγαλύτερη προσοχή, για λίγες μόνο μέρες στην αρχή της Άνοιξης, και μεταφέρονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, στο χώρο που θα επεξεργαστούν...
Οι δύο κύριοι τύποι λευκού τσαγιού που συναντάμε είναι το Yin Zhen που μεταφράζεται ως “αργυρές βελόνες” και για την δημιουργία του χρησιμοποιούνται μόνο οι χνουδωτές κορφούλες που ακόμη δεν έχουν ανοίξει και μοιάζουν με βελόνες.
Ο δεύτερος τύπος λευκού τσαγιού είναι το Pai Mu Dan, δηλαδή η “Λευκή Παιωνία”, για την οποία συλλέγονται το μπουμπούκι και το ένα ή δύο πρώτα φύλλα του φυτού.
Στο δρόμο του τσαγιού ανακαλύψτε όλη την γκάμα μας από λευκά τσάγια. Δοκιμάστε ένα White Monkey από την επαρχία Fujian με ένα σύνθετο γευστικό προφίλ από κάστανα και βουτυροκακάο και νότες από σπαράγγια
ή ένα White Moonlight από τα βουνά του Yunnan με αρώματα από τροπικά φρούτα και ποτισμένο ξύλο και νότες από βουτυροκακάο.
Στην συνέχεια δοκιμάστε και ένα Silver Bud Ya Bao από τα υψηλά οροπέδια του Yunnan με γλυκά αρώματα φρούτων και την παρουσία του ρετσινιού και του ξύλου.
Απολαύστε και τα αρωματισμένα μας τσάγια, το Λευκό Κλωνάρι με την φρουτώδη και γλυκιά σύνθεση
ή το Λευκό Περιβόλι με λεβάντα και καλοκαιρινά φρούτα.
Ανακαλύψτε ένα εξαιρετικά λεπτό White Jasmine Flowery Pekoe αρωματισμένο με φρέσκα άνθη γιασεμιού.


Η προετοιμασία του λευκού τσαγιού “συγχωρεί” τον αρχάριο tea lover και συνιστά μια καλή εισαγωγή στον κόσμο των τσαγιών προέλευσης. Ακόμη κι αν ξεχάσετε για ένα ή δύο λεπτάκια παραπάνω το τσάι στην τσαγιέρα σας ή αν το νερό που χρησιμοποιήσατε ήταν λίγο πιο κρύο ή λίγο πιο ζεστό απ’ όσο πρέπει…. μην ανησυχείτε! Τα νέα είναι καλά!!! Δεν θα πικρίσει όπως ένα πράσινο ή μαύρο τσάι… Αντίθετα, θα σας επιτρέψει να πειραματιστείτε και να βρείτε τη γεύση που ταιριάζει σε εσάς!

Οι γενικοί κανόνες προετοιμασίας που συνίσταται πάντως, ακολουθούν την αναλογία 1γραμμ. φύλλων τσαγιού ανά 100ml νερού και εμβάπτιση των φύλλων σε νερό 75-90˚C για 3-4 λεπτά.
Απολαύστε τα λευκά μας τσάγια ζεστά ή κρύα.

