Blog
0 comments
0 share
13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Japanese teas
Η ετήσια παραγωγή της ξεπερνάει τους 80.000 τόνους τσαγιού. Ωστόσο μόλις το 2% αυτών φτάνει στην παγκόσμια αγορά και μπορούμε να τα γευτούμε. Ο λόγος για την Ιαπωνία, η οποία μέσω της επαφής της με το τσάι δημιούργησε μία μοναδική κουλτούρα και φιλοσοφία γύρω από αυτό με εξαιρετικές ποικιλίες που αναμφίβολα την τοποθετούν σε ξεχωριστή θέση στον κόσμο του τσαγιού.
Τα τσάγια της Ιαπωνίας, στη συντριπτική πλειοψηφία τους πράσινα, έχουν ένα χαρακτηριστικό βαθύ, καταπράσινο χρώμα και ξεχωρίζουν για τα γλυκά, φρέσκα , γρασιδένια τους αρώματα που θυμίζουν πράσινα λαχανικά, ”κλέβουν” λίγη από την αρμύρα της θάλασσας και δίνουν ορισμό στη λέξη umami.
Ανάμεσα στους πολλούς παράγοντες που δίνουν στα τσάγια της Ιαπωνίας το μοναδικό γευστικό προφίλ τους συγκαταλέγονται το νησιωτικό μικροκλίμα και η ευρεία χρήση προηγμένων τεχνολογιών που έχουν αυτοματοποιήσει μεγάλο μέρος της παραγωγής των τσαγιών διατηρώντας έτσι το σταθερά υψηλό επίπεδο ποιότητας τους.
Όσον αφορά στην επεξεργασία, η διαδικασία της άτμισης των φύλλων του τσαγιού αμέσως μετά τη συγκομιδή τους είναι αυτή που τους χαρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους, καθώς σταματάει την οξείδωση των φύλλων και διατηρεί το ζωντανό, πράσινο χρώμα των φύλλων και τις πολύτιμες ουσίες του τσαγιού.
Οι γνωστότεροι τύποι ιαπωνικών τσαγιών είναι η Sencha, το σύνηθες καθημερινό πράσινο τσάι, το Genmaicha ή popcorn tea που περιέχει πράσινο τσάι και ψημένους κόκκους ρυζιού, το kukicha που φτιάχνεται μόνο από τα κλαδάκια των φύλλων τσαγιού, το Gyokuro του οποίου τα φύλλα σκιάζονται για περίπου 3 εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή τους αποκτώντας το χαρακτηριστικό βαθυπράσινο χρώμα και συγκεντρώνοντας υψηλά ποσοστά αμινοξέων που συνδέονται με τη γλυκιά γεύση και το έντονο umami και φυσικά το matcha, ενεργειακό ρόφημα με πληθώρα οφελών στην υγεία που παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην ιαπωνική τελετουργία του τσαγιού.
Sencha Miyazaki
Ελαφρώς ατμισμένη sencha από το Miyazaki, στο νότο της Ιαπωνίας. Δίνει μία χρυσοπράσινη κούπα που ξεχωρίζει για το πλούσιο, κρεμώδες σώμα και τη γλύκα της. Κυριαρχούν τα πράσινα αρώματα, με ενδείξεις φρούτων που φέρνουν στο νου την άνοιξη. Αφήνει μακρά επίγευση και αναζωογονητική διάθεση.
Gyokuro Saemidori
Ένα υψηλότατης ποιότητας οργανικής καλλιέργειας Gyokuro από την Kagoshima της Ιαπωνίας. Φτιαγμένο αποκλειστικά με τα τρυφερά, σκιασμένα φύλλα της ποικιλίας Saemidori, δίνει μια έντονη γευστικά και με βαθύ umami κούπα που φέρει νότες πρασίνων της θάλασσας και πίνατς. Αφήνει μακρά και γλυκιά επίγευση.
Genmaicha
Το Genmaicha ή “τσάι με ψημένο ρύζι” στα ιαπωνικά, είναι πράσινο τσάι Sencha αναμεμιγμένο με ψημένο ρύζι. Το συγκεκριμένο, από το Miyazaki, δίνει μία ανοιχτόχρωμη κούπα στο χρώμα του λεμονιού με φρέσκια, "πράσινη” γεύση που συνοδεύουν νότες καραμέλας.
Matcha Genmaicha, bio
Στο τσάι αυτό, οι κόκκοι καστανού ρυζιού και τα φύλλα του sencha έχουν καλυφθεί με πούδρα υψηλής ποιότητας matcha, δίνοντας μια καλά ισορροπημένη και με γεμάτη γεύση κούπα που συνδυάζει τις νότες καβουρδισμένων καρπών και μανιταριών με τη γλύκα και φρεσκάδα του matcha. Εξαιρετικά γευστικό και αναζωογονητικό προετοιμασμένο είτε ως ζεστό είτε ως κρύο τσάι.
Kukicha, bio
Το Kukicha, ή twig tea, φτιάχνεται από βλαστούς και κλαδάκια φύλλων τσαγιού. Αίσθηση αναζωογονητική και δροσερή από μία κούπα με κιτρινοπράσινες αποχρώσεις και γλυκιά, «πράσινη», πλούσια γεύση umami. Τσάι εξαιρετικά χαμηλό σε τεϊνη που θα απολαύσετε εξίσου προετοιμασμένο είτε ως ζεστό είτε ως κρύο τσάι.
Matcha Uji, bio
Υψηλής ποιότητας τσάι σε μορφή σκόνης που παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην ιαπωνική τελετουργία του τσαγιού. Τα φύλλα σκιάζονται για 3 εβδομάδες αποκτώντας έτσι τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση τους. Αφού συλλεχθούν, αφαιρούνται οι φλέβες και το κοτσάνι και αλέθονται σε πέτρινο μύλο ωσότου γίνουν πούδρα. Όσο πιο ζωντανό κι έντονα λαχανί το χρώμα του και όσο πιο γλυκιά η γεύση του, τόσο πιο υψηλή η ποιότητά και το γευστικό προφίλ του.Το matcha, εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά σαν ενεργειακό ρόφημα.
Τα τσάγια της Ιαπωνίας, στη συντριπτική πλειοψηφία τους πράσινα, έχουν ένα χαρακτηριστικό βαθύ, καταπράσινο χρώμα και ξεχωρίζουν για τα γλυκά, φρέσκα , γρασιδένια τους αρώματα που θυμίζουν πράσινα λαχανικά, ”κλέβουν” λίγη από την αρμύρα της θάλασσας και δίνουν ορισμό στη λέξη umami.
Ανάμεσα στους πολλούς παράγοντες που δίνουν στα τσάγια της Ιαπωνίας το μοναδικό γευστικό προφίλ τους συγκαταλέγονται το νησιωτικό μικροκλίμα και η ευρεία χρήση προηγμένων τεχνολογιών που έχουν αυτοματοποιήσει μεγάλο μέρος της παραγωγής των τσαγιών διατηρώντας έτσι το σταθερά υψηλό επίπεδο ποιότητας τους.
Όσον αφορά στην επεξεργασία, η διαδικασία της άτμισης των φύλλων του τσαγιού αμέσως μετά τη συγκομιδή τους είναι αυτή που τους χαρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους, καθώς σταματάει την οξείδωση των φύλλων και διατηρεί το ζωντανό, πράσινο χρώμα των φύλλων και τις πολύτιμες ουσίες του τσαγιού.
Οι γνωστότεροι τύποι ιαπωνικών τσαγιών είναι η Sencha, το σύνηθες καθημερινό πράσινο τσάι, το Genmaicha ή popcorn tea που περιέχει πράσινο τσάι και ψημένους κόκκους ρυζιού, το kukicha που φτιάχνεται μόνο από τα κλαδάκια των φύλλων τσαγιού, το Gyokuro του οποίου τα φύλλα σκιάζονται για περίπου 3 εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή τους αποκτώντας το χαρακτηριστικό βαθυπράσινο χρώμα και συγκεντρώνοντας υψηλά ποσοστά αμινοξέων που συνδέονται με τη γλυκιά γεύση και το έντονο umami και φυσικά το matcha, ενεργειακό ρόφημα με πληθώρα οφελών στην υγεία που παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην ιαπωνική τελετουργία του τσαγιού.
Sencha Miyazaki
Ελαφρώς ατμισμένη sencha από το Miyazaki, στο νότο της Ιαπωνίας. Δίνει μία χρυσοπράσινη κούπα που ξεχωρίζει για το πλούσιο, κρεμώδες σώμα και τη γλύκα της. Κυριαρχούν τα πράσινα αρώματα, με ενδείξεις φρούτων που φέρνουν στο νου την άνοιξη. Αφήνει μακρά επίγευση και αναζωογονητική διάθεση.
Gyokuro Saemidori
Ένα υψηλότατης ποιότητας οργανικής καλλιέργειας Gyokuro από την Kagoshima της Ιαπωνίας. Φτιαγμένο αποκλειστικά με τα τρυφερά, σκιασμένα φύλλα της ποικιλίας Saemidori, δίνει μια έντονη γευστικά και με βαθύ umami κούπα που φέρει νότες πρασίνων της θάλασσας και πίνατς. Αφήνει μακρά και γλυκιά επίγευση.
Genmaicha
Το Genmaicha ή “τσάι με ψημένο ρύζι” στα ιαπωνικά, είναι πράσινο τσάι Sencha αναμεμιγμένο με ψημένο ρύζι. Το συγκεκριμένο, από το Miyazaki, δίνει μία ανοιχτόχρωμη κούπα στο χρώμα του λεμονιού με φρέσκια, "πράσινη” γεύση που συνοδεύουν νότες καραμέλας.
Matcha Genmaicha, bio
Στο τσάι αυτό, οι κόκκοι καστανού ρυζιού και τα φύλλα του sencha έχουν καλυφθεί με πούδρα υψηλής ποιότητας matcha, δίνοντας μια καλά ισορροπημένη και με γεμάτη γεύση κούπα που συνδυάζει τις νότες καβουρδισμένων καρπών και μανιταριών με τη γλύκα και φρεσκάδα του matcha. Εξαιρετικά γευστικό και αναζωογονητικό προετοιμασμένο είτε ως ζεστό είτε ως κρύο τσάι.
Kukicha, bio
Το Kukicha, ή twig tea, φτιάχνεται από βλαστούς και κλαδάκια φύλλων τσαγιού. Αίσθηση αναζωογονητική και δροσερή από μία κούπα με κιτρινοπράσινες αποχρώσεις και γλυκιά, «πράσινη», πλούσια γεύση umami. Τσάι εξαιρετικά χαμηλό σε τεϊνη που θα απολαύσετε εξίσου προετοιμασμένο είτε ως ζεστό είτε ως κρύο τσάι.
Matcha Uji, bio
Υψηλής ποιότητας τσάι σε μορφή σκόνης που παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην ιαπωνική τελετουργία του τσαγιού. Τα φύλλα σκιάζονται για 3 εβδομάδες αποκτώντας έτσι τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση τους. Αφού συλλεχθούν, αφαιρούνται οι φλέβες και το κοτσάνι και αλέθονται σε πέτρινο μύλο ωσότου γίνουν πούδρα. Όσο πιο ζωντανό κι έντονα λαχανί το χρώμα του και όσο πιο γλυκιά η γεύση του, τόσο πιο υψηλή η ποιότητά και το γευστικό προφίλ του.Το matcha, εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά σαν ενεργειακό ρόφημα.
Συνταγή:
Γουακαμόλε με matcha
Υλικά
2 ώριμα αβοκάντο
1κ.γ. matcha Uji, bio
8 τοματίνια ψιλοκομμένα
2 ώριμα αβοκάντο
1κ.γ. matcha Uji, bio
8 τοματίνια ψιλοκομμένα
μισό κόκκινο κρεμμυδάκι σε μικρά κυβάκια
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι και πιπέρι
ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιαντρο
Οδηγίες
1. Τοποθετείτε σε ένα μπολ τα αβοκάντο και τα λιώνετε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
2. Προσθέτετε το matcha Uji bio, τα ψιλοκομμένα τοματίνια, το κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού και το αλατοπίπερο και ανακατεύετε.
3. Στολίζετε με λίγα ψιλοκομμένα φυλλαράκια μαϊντανού ή κόλιαντρου και σερβίρετε.
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι και πιπέρι
ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιαντρο
Οδηγίες
1. Τοποθετείτε σε ένα μπολ τα αβοκάντο και τα λιώνετε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
2. Προσθέτετε το matcha Uji bio, τα ψιλοκομμένα τοματίνια, το κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού και το αλατοπίπερο και ανακατεύετε.
3. Στολίζετε με λίγα ψιλοκομμένα φυλλαράκια μαϊντανού ή κόλιαντρου και σερβίρετε.