Blog
Gong Fu Cha
Το Gong Fu Cha μεταφράζεται σαν την Κινέζικη τελετουργία του τσαγιού άλλα πρόκειται πιο πολύ για μία τέχνη με στάδια και πράξεις-κινήσεις που τείνουν να πετύχουν ένα τσάι με τον καλύτερο τρόπο. Η πραγματική ουσία του Gong Fu Cha βρίσκεται επίσης στην απόλαυση του τσαγιού με την όσφρηση, την γεύση, την αφή και την όραση. Αυτή η πρακτική μπορεί να θεωρηθεί σαν μία μορφή διαλογισμού και τέχνης.
Το τσάι βαπτίζεται σε μικρές συμπυκνωμένες ποσότητες και τα ίδια φύλλα βαπτίζονται πολλές φορές. Σε κάθε βάπτιση παρατηρούμε καθαρά τις αλλαγές γεύσης, ανακαλύπτοντας σταδιακά όλες τις γευστικές αποχρώσεις του τσαγιού που πίνουμε.
Διαδικασία εκτέλεσης Gong Fu Cha
1. Ξεπλένετε και προθερμαίνετε την τσαγιερά και τις κούπες ρίχνοντας ζεστό νερό μέσα στη τσαγιέρα, στην συνέχεια από την τσαγιέρα στο μικρό δοχείο και τέλος στα φλιτζάνια. Ολοκληρώνετε πετώντας το νερό
2. Βάλτε τα φύλλα τσαγιού μέσα στη τσαγιέρα και κλείστε την για να υγραθούν. Στην συνέχεια μυρίστε τα φύλλα που θα έχουν αποκτήσει πολύ πιο έντονο άρωμα
3. Ρίξτε το νερό πάνω στα φύλλα μέσα στην τσαγιέρα. Μπορείτε να τα «πλύνετε» πετώντας αυτό το 1ο νερό στα 5 δευτερόλεπτα. Τώρα είσαστε έτοιμοι για την 1η βάπτιση
4. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ νερό που βράζει, αφήστε το να κρυώσει λίγο, ανάλογα με το τσάι που δοκιμάζετε. Αφού ρίξετε το νερό στην τσαγιέρα, κουνήστε την με κυκλικές κινήσεις. Σκεπάστε την. Μπορείτε να ρίξετε λίγο ζεστό νερό πάνω στην τσαγιέρα για την κρατήσετε ζεστή. Ο χρόνος έγχυσης είναι πολύ σύντομος 10-15 δευτερόλεπτα. Ο χρόνος αυτός αυξάνεται σε κάθε καινούργια έγχυσης.
5. Ρίξτε το τσάι στο μικρό δοχείο και από κει μοιράστε το στα φλιτζάνια. Πιείτε αμέσως την κούπα σας χωρίς να την αφήσετε να κρυώσει
6. Ξαναρίξτε νερό στα φύλλα, αυξάνοντας κάθε φορά το χρόνο έγχυσης. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία αυτή μέχρι να έχουν εξασθενήσει τα αρώματα του τσαγιού. Αφού έχετε τελειώσει, εξετάστε και μυρίστε μία τελευταία φορά τα φύλλα.
7. Τέλος καθαρίστε την τσαγιέρα και τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Μη χρησιμοποιήστε πότε υγρό πιάτων για τις πορώδεις τσαγιέρες, οι λεγόμενες τσαγιέρες «με μνήμη».
- Τελετουργικός δίσκος μπαμπού για να συλλέγει το νερό
- Κουταλάκι για να γεμίσουμε με τσάι την τσαγιέρα
- Μίνι τσαγιέρα
- 3 μικρές κούπες
- Μία ξύλινη λαβή για να πιάσεις τις κούπες
- Μίνι δοχείο γυάλινο με μεταλλικό φίλτρο