Blog

0 comments 0 share
01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Γιορτές με τσάι και μαγειρική…

 

Μπαίνουμε σε εορταστική περίοδο και μοιραζόμαστε μαζί σας ευφάνταστους, δημιουργικούς τρόπους για να συνδυάσουμε το τσάι με τις γιορτινές μαγειρικές. Σερβίρουμε σαλάτα με φιλέτο πέστροφας ποσέ σε τσάι rooibos αρωματισμένο με πορτοκάλι και μπαχαρικά.. Δοκιμάζουμε ένα πρωτότυπο γευστικά ζελέ αρωματισμένο με τσάι oolon, σιρόπι σφενδάμου και ξηρούς καρπούς... Συνοδεύουμε τις απογευματινές συναθροίσεις μας για τσάι με ένα κλασικό γερμανικό κέικ φρούτων όπου η μπύρα έχει αντικατασταθεί από μαύρο τσάι αρωματισμένο με μήλα… Απολαμβάνουμε συνοδεία φίλων ή και μόνοι ένα χειμερινό κοκτέιλ bourbon με νότες καπνιστού lapsang souchong... Ακόμη, περνάμε χρόνο με τα παιδιά και τους αγαπημένους μας, φτιάχνοντας μοσχοβολιστά D.I.Y. στολίδια για το δέντρο και όπου αλλού μας οδηγήσει η φαντασία μας...
 

Γιορτινή σαλάτα με πέστροφα ποσέ σε Rooibos 

 


 


Υλικά:


για την πέστροφα:

2 φιλέτα πέστροφας με το δέρμα 400-600γρ.
750ml νερό
4κ.γ. Rooibos Massai 
2κ.σ. μέλι
1κ.σ. αλάτι
Χυμό από 1 λεμόνι
 

για τη σαλάτα:


500 γρ. φύλλα σπανάκι
1/3 ματσάκι άνηθο
5 ραπανάκια σε λεπτές φετούλες
Φέτες από 1 πορτοκάλι
Μισό αγγούρι σε φλούδες
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες
 

για τη vinaigrette:


¼ κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1κ.γλ. ανθόμελο
2κ.σ. ξύδι
1κ.σ. μουστάρδα Dijon
αλάτι
ροζ και μαύρο πιπέρι
 

Εκτέλεση:


1.  Σε νερό που μόλις έχει βράσει, ρίχνουμε τα φύλλα του Rooibos Massai και αφήνουμε για 8’. Σουρώνουμε ρίχνωντας το τσάι σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα.
2. Στην κατσαρόλα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για το ποσάρισμα δηλαδή το μέλι, το χυμό λεμονιού και το αλάτι και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά ωσότου αρχίσει να σιγοβράζει. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει, προσθέτουμε τα φιλέτα της πέστροφας με το δέρμα να κοιτάει κατά πάνω και σιγοβράζουμε ωσότου είναι έτοιμο, γυρνώντας μία φορά προς το τέλος.
3.  Προετοιμάζουμε τα υλικά για τη σαλάτα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ τοποθετώντας τα φιλέτα της πέστροφας από πάνω.
4. Τοποθετούμε τα υλικά της vinaigrette εκτός από τα πιπέρια στο μπλέντερ , χτυπάμε ωσότου ενωθούν καλά και περιχύνουμε τη σαλάτα. Αλέθουμε ροζ και μαύρο πιπέρι.


Στολίδια για το δέντρο και όχι μόνο

 





Υλικά:


1 -1,5 κούπα Yogi tea
¾-1 κούπα applesauce 
2 κ.σ. κόλλα τύπου ατλακόλ
Κουπάτ
Λαδόκολλα
πλάστης
Οδοντογλυφίδα
Κορδέλες, σπάγκους
 

Εκτέλεση:


1.  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100°C στον αέρα και στρώνουμε μία λαμαρίνα με λαδόκολλα.
2. Σε ένα μπολ προσθέτουμε κι ανακατεύουμε το Yogi tea, την applesauce και την κόλλα. Η τελική ζύμη θα πρέπει να σχηματίζει μία μπάλα χωρίς να είναι πολύ κολλώδης, κάτι το οποίο προσαρμόζουμε προσθέτοντας περισσότερο τσάι ή applesauce.  
3.  Απλώνουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 0,7εκ. περίπου.
4. Κόβουμε με κουπάτ σε διάφορα σχέδια, ανοίγουμε μία μικρή τρυπούλα σε κάθε σχέδιο για να περαστεί αργότερα η κορδέλα ή σπάγκος και τοποθετούμε στη λαμαρίνα. 
5. Ψήνουμε για 2 περίπου ώρες ή ωσότου γίνουν σκληρά. 
6. Μόλις τα στολίδια είναι έτοιμα περνάμε σπάγκους, κορδέλες και στολίζουμε αφήνοντας τη φαντασία ελεύθερη.
 
 

Κέικ φρούτων “Αδελφές Tatin”

 


Συστατικά και εκτέλεση:


1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160°C
2. Προετοιμάζουμε 1 κούπα τσάι (περίπου 240 ml) χρησιμοποιώντας 2 κ.γ. φύλλα τσαγιού Αδελφές Tatin.
3. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε και βράζουμε μαζί για 3 λεπτά τα παρακάτω συστατικά:
1 κούπα τσάι Αδελφές Tatin
1 κούπα σταφίδες ξανθιές
1 κούπα ψιλοκομμένους χουρμάδες
½ κούπα καστανή ζάχαρη
3 κ. σούπας ηλιέλαιο
3κ. σούπας ταχίνι
½ κ. γλυκού κανέλλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο και αλάτι
Έπειτα τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
4. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε μαζί
1 κούπα αλεύρι
1 κ. γλυκού baking powder
1 κ. γλυκού μαγειρική σόδα
5.  Προσθέτουμε τα υγρά συστατικά στο μπολ με τα στερεά κι ανακατεύουμε καλά. Μόλις ανακατευτούν, προσθέτουμε ½ κούπα καρυδόψιχα και 1 ώριμη μπανάνα πολτοποιημένη.
6. Ρίχνουμε το μίγμα σε φόρμα για κέικ και ψήνουμε για 1 περίπου ώρα ή ώσπου βάζοντας μία οδοντογλυφίδα στο κέικ , αυτή να βγαίνει καθαρή.

 

ΖΕΛΕ με καρύδια, μέλι και Μαγικό δειλινό (Συνοδεύει τυριά)

 


Ανάλογα την ποσότητα που θέλετε να ετοιμάσετε υπολογίστε πάντα  για 1 φύλλο ζελέ 100μλ τσάι


Υλικά:


1 κ.γ. Μαγικό Δειλινό
1 κ.γ. μέλι
1 φύλλου ζελατίνης
4 ολόκληρα καρύδια, ψιλοκομμένα
Φόρμα για την διαμόρφωση 

 
1. Ρίξετε το τσάι σε ζεστό νερό (90o C) και αφήστε 5-6 λεπτά να μουλιάσει. Σουρώστε το και στην συνέχεια διαλύστε μέσα 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι. 
2. Κόψτε  το φύλλο ζελέ σε μικρά κομμάτια και ρίξτε τα στο τσάι. Στην συνέχεια διαλύστε το με bain-marie, ανακατεύοντας για 10 λεπτά. Σουρώστε για να μην μείνουν κομματάκια από το ζελέ που δεν θα είχαν διαλυθεί
3. Ρίξτε μέσα τα καρύδια πολύ ψήλο κομμένα και  στην συνέχεια ρίξτε το μίγμα στο καλούπι που έχετε διαλέξει
4. Βάλτε το στο ψυγείο και αφήστε το να πήξει για περίπου 6 ώρες
 

Cocktail Old Fashioned με Lapsang Souchong

 
 

Υλικά:


50 ml Bourbon, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, 1 κουταλάκι του γλυκού Lapsang Souchong, λίγο Angostura bitter, πάγο, φλούδα πορτοκαλιού
 

Εκτέλεση:


1. Ρίξτε 1 κουταλάκι Lapsang Souchong  στο Bourbon  και αφήστε να μουλιάσει 1 ώρα. Στην συνέχεια φιλτράρετε.
2. Σ’ ένα shaker ανακατέψτε καλά το μέλι και το Bourbon
3. Ρίξτε το μίγμα σ’ ένα κοντό ποτήρι με πάγο
4. Πρόσθετε λίγο Angostura bitters
5. Πιέστε την φλούδα πορτοκαλιού γύρω από το χείλος του ποτηριού
 

Καλές γιορτές από το δρόμο του τσαγιού!!!


 
 


 





 

 



 

Σχόλια


Αφήστε το σχόλιό σας

Αρχείο

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα ή δείτε τις Ρυθμίσεις
Κατάλαβα!