Blog

0 comments 0 share
27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Γευτείτε την άνοιξη

 


Μέσα στην χρονιά, η άνοιξη είναι σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα περίοδος για τους απανταχού λάτρεις του τσαγιού. Μνημονεύεται και προσμένεται με ενθουσιασμό, καθώς το ξύπνημα της φύσης σηματοδοτεί και τα πρώτα τσάγια της νέας χρονιάς .

Τα τσάγια της άνοιξης, ξεχωρίζουν τόσο για τη φρεσκάδα των αρωμάτων τους και τις γλυκές, συμπυκνωμένες γεύσεις τους, όσο και για το αίσθημα αναζωογόνησης που προσφέρουν σε όποιον τα πίνει. Χαρακτηριστικά, που κατά κύριο λόγο οφείλονται στο ότι για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οι κορφές και τα νεαρά φύλλα του τεϊόδεντρου, τα οποία, στην προσπάθειά τους να προστατευτούν από τους απρόβλεπτους εξωτερικούς παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες και τα έντομα, συσσωρεύουν όλη τη δύναμη και τα θρεπτικά συστατικά του φυτού που για τους περασμένους μήνες βρισκόταν σε χειμερία νάρκη.

Η περίοδος της συγκομιδής και επεξεργασίας των ανοιξιάτικων τσαγιών ποικίλει αρκετά από περιοχή σε περιοχή, καθώς το έδαφος, το υψόμετρο, το μικροκλίμα, οι καιρικές συνθήκες, οι μέθοδοι καλλιέργειας που χρησιμοποιούνται και οι προδιαγραφές του τσαγιού που θα φτιαχτεί ως προς την ποικιλία και παραγωγή του, αποτελούν καθοριστικούς για τους αγρότες παράγοντες.




Στο Darjeeling της Ινδίας, για παράδειγμα, η περίοδος αυτή της πρώτης για τη χρονιά συγκομιδής των φύλλων, γνωστή και ως first flush, ξεκινάει στο τέλος Φλεβάρη με αρχές Μάρτη και διαρκεί ως τον Απρίλιο, δίνοντας τσάγια διάσημα για τα βουνίσια φλοράλ και φρουτώδη αρώματα τους.

Στην Ιαπωνία, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο φτιάχνονται τα shincha, τα πρώτα τσάγια της νέας χρονιάς δηλαδή, ενώ από τον Απρίλιο φτιάχνονται και τα Gyokuro, τσάγια που ξεχωρίζουν για τη δροσιά, την "πράσινη" γεύση τους και το έντονο στοιχείο του umami.

Στην Κίνα, αφού οι αγρότες υποδεχτούν την άνοιξη με γιορτές, συνήθως στα μέσα Μαρτίου, ξεκινούν την παραγωγή των πρώτων τσαγιών που είναι γνωστά και ως Qing Ming, συλλέγοντας τα μπουμπούκια και το ένα ή δύο πρώτα φύλλα των κλαδιών του τεϊόδεντρου. Πρόκειται για τσάγια εκλεκτά, που ξεχωρίζουν τόσο για τη γλυκύτητα τους, όσο και για τα αρώματα λαχανικών αλλά και φρούτων ή ανθών που φέρουν.

Υποδεχτείτε, λοιπόν μαζί μας, τρία τσάγια προέλευσης νέας συγκομιδής, που μοσχομυρίζουν άνοιξη και για τον επόμενο μήνα θα βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική προσφορά!



Gyokuro Yame
Εξαιρετικής ποιότητας Gyokuro από την πόλη Yame της επαρχίας Fukuoka, που θα σας εντυπωσιάσει αρχικά με τα βαθυπράσινα, γυαλιστερά φύλλα σε σχήμα βελόνας που έχουν συλλεχθεί και επεξεργαστεί στο χέρι, κι έπειτα, με το εξαιρετικά νόστιμο λικέρ που σχηματίζει ένα παχύ και βελούδινο σώμα που καλύπτει το στόμα με πράσινες νότες σπανακιού και βουτύρου. Για να το αναδείξετε καλύτερα, προτιμήστε μεγαλύτερη ποσότητα φύλλων σε συνδυασμό με χαμηλότερη θερμοκρασία εμβάπτισης. Εμείς σας προτείνουμε 2κ.γλ. για 150ml νερού που θα εμβαπτίσετε σε θερμοκρασία 50-60°C για 3 λεπτά.




Darjeeling 1st Flush Namring FTGFOP1 
Από έναν από τους πιο φημισμένους κήπους του Darjeeling, σκαρφαλωμένου σε υψόμετρο 1700μ., αυτό το τσάι, καταφέρνει με την πρώτη γουλιά να μεταδώσει το "ξύπνημα" της άνοιξης, πλημμυρίζοντας σας με αρώματα από άνθη λεμονιάς, λευκό σταφύλι, φλούδα από λευκόσαρκο ροδάκινο και ξυλώδεις τόνους στη βάση της κούπας. Για να το προετοιμάσετε εμβαπτίστε 1-2κ.γλ. φύλλα τσαγιού για 250ml νερού σε θερμοκρασία 85°C για 3 λεπτά.





Long Jing 3ης σοδειάς 
Το πράσινο αυτό τσάι, το διασημότερο ίσως της Κίνας και γνωστό και ως "Πηγάδι του Δράκου", έρχεται από την επαρχία Zhejiang. Φύλλα πεπλατυσμένα σε πρασινοκίτρινες αποχρώσεις, που θα σας εντυπωσιάσουν τόσο με το βελούδινο λικέρ, όσο και με τα αρώματα ψημένων καστάνων και πράσινων λαχανικών που ξεχειλίζουν. Ένα τσάι που αναζωογονεί και ανεβάζει τη διάθεση. Προετοιμάστε το, εμβαπτίζοντας 1κ.γλ. φύλλα τσαγιού για 250ml νερού σε θερμοκρασία 75-85°C για 3-4 λεπτά.



 

Για να απολαύσετε με απόλυτο τρόπο το ανοιξιάτικο τσάι σας, δοκιμάστε αυτές τις 2 πρωτότυπες ιαπωνικές συνταγές!

 

  Συνταγή:

 

1. Ρύζι με φύλλα Gyokuro Yame (Gyokuro Gohan)

 

Υλικά

  • 200γρ. ρύζι τύπου καρολίνα
  • Τα φύλλα τσαγιού Gyokuro Yame που έχουν χρησιμοποιηθεί

Oδηγίες

  1. Βράστε το ρύζι
  2. Αρτύστε τα φύλλα τσαγιού με λίγες σταγόνες σόγια σος και τοποθετήστε τα πάνω από το ρύζι
 

2. Πράσινο τσάι με ρύζι (Ochazuke ή Cha-cha Gohan)

 

Υλικά

  • 250γρ. βρασμένο ρύζι τύπου καρολίνα
  • 150ml τσάι Gyokuro Yame

Oδηγίες

  1. Ετοιμάστε το τσάι σύμφωνα με τις οδηγίες μας και στη συνέχεια ποτίστε το ρύζι σας με αυτό
  2. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε σουσάμι ή να συνοδέψετε με σολομό ή γαρίδες


 

Αρχείο

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Στην εταιρεία Tearoute χρησιμοποιούμε Cookies, προκειμένου να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία περιήγησης. Παρακαλούμε, κάντε κλικ στο κουμπί «Αποδοχή όλων» προκειμένου να προσαρμόσουμε τις προτάσεις μας αποκλειστικά στο περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ στα στοιχεία που επιθυμείτε και να πατήσετε «Αποδοχή επιλογών». Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να διαχειριστείτε τα cookies μέσω των ρυθμίσεων της σελίδας, ωστόσο αυτό ενδέχεται να περιορίσει ή να αποτρέψει τη χρήση συγκεκριμένων λειτουργιών της ιστοσελίδας. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε ανατρέξτε στην Πολιτική μας για τα cookies, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.