Blog
Ένα τσάι με βούτυρο από Υακ, το λεγόμενο Po Cha
Όπου και να πάτε στο Θιβέτ θα συναντήσετε μία ντόπια σπεσιαλιτέ, το τσάι με βούτυρο.
Αυτό το τσάι φτιάχνεται παραδοσιακά με τσάι συμπιεσμένο Pu Er και βούτυρο από γάλα Υακ, ενός γηγενούς βούβαλου, γάλα πολύ πιο παχύ από αυτό της αγελάδας.
Πολύ θρεπτικό και πλούσιο σε θερμίδες το τσάι αυτό είναι ιδανικό για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των οροπεδίων των Ιμαλαίων και αποτελεί την βασική καθημερινή τροφή των Θιβετιανών, εξασφαλίζοντας μία αίσθηση κορεσμού και προσφέροντας όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται. Καταναλώνεται συχνά με ψημένο αλεύρι κριθαριού, την λεγόμενη tsampa.
Για να φτιάξετε το δικό σας Po Cha στο σπίτι, θα χρειαστείτε:
- 4-6γρ τσάι (2-3 κουταλάκια του γλυκού Pu Er ή 2 πολύ μικρές συμπιεσμένες γαλέτες)
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο κατά προτίμηση αιγοπρόβειο
- 1/3 ή ¼ κουταλάκι του καφέ αλάτι
- 200ml νερό, ½ κούπα γάλα πλήρες (κατά προτίμηση κατσικίσιο γάλα)
Οι Θιβετιανοί για να φτιάξουν αυτό το τσάι χρησιμοποιούν μία καρδάρα. Στο σπίτι θα προτιμήσετε ένα μπλέντερ χειρός ή ένα σέικερ.
- Βράστε πρώτα το νερό σε μία κατσαρόλα και στην συνέχεια βαπτίστε μέσα σε χαμηλή φωτιά το τσάι από 10-15 λεπτά για να έχετε ένα δυνατό μαύρο τσάι. Προτιμήστε το Mini Tuo Cha μαύρο των 5γρ.
- Στην συνέχεια ρίξτε το αλάτι, ανακατέψτε καλά και σουρώστε
- Ρίξτε το γάλα μέσα στο τσάι και σβήστε την φωτιά
- Ανακατέψτε το τσάι με το γάλα και το βούτυρο στο σκεύος που έχετε επιλέξει για 3- 4 λεπτά