Blog

0 comments 0 share
01 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Assam, τσάι από τις όχθες του Βραχμαπούτρα.

 

Στην κοιλάδα του Βραχμαπούτρα, κάτω από τις πλαγιές των Ιμαλαϊων  και στη βορειοανατολικότερη άκρη της Ινδίας απλώνεται το κρατίδιο του Assam, μία από τις γενέτειρες του τσαγιού κατά πολλούς, καθώς εδώ και χιλιάδες χρόνια ευδοκιμεί στις ζούγκλες του άγριο το τεϊόδεντρο και συγκεκριμένα, η ομώνυμη ποικιλία Camelia Sinensis  var. Assamica.



Περιοχή με ζεστό, τροπικό κλίμα που συνδυάζει τις έντονες βροχοπτώσεις  με τις υψηλές  θερμοκρασίες, διαθέτει ένα από τα παραγωγικότερα εδάφη και τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή τσαγιού,  φιλοξενώντας περισσότερους από 900 κήπους τσαγιού και βγάζοντας  περισσότερο από το 50% της συνολικής παραγωγής τσαγιού της Ινδίας.
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, μαύρα τσάγια  τύπου ctc (cut, tear, curl) που χρησιμοποιούνται σε teabags ή ως βάσεις  διάσημων tea blends όπως το English Breakfast ή το Irish Breakfast. Ωστόσο, διάσημα για το γευστικό προφίλ τους είναι τα ορθόδοξης παραγωγής μαύρα τσάγια της περιοχής  –ξεχωριστή θέση ανάμεσα τους κατέχουν τα δεύτερης συγκομιδής -  που χαρακτηρίζονται από τη “στρόγγυλη” και  γεμάτη κούπα που δίνουν,  με τις malty, γλυκές και γήινες  αποχρώσεις  που συχνά διανθίζονται από νότες εσπεριδοειδών, λουλουδιών και  μπαχαρικών ανάλογα με τη συγκομιδή και το μικροκλίμα του εκάστοτε κήπου τσαγιού. 



Οι Άγγλοι, παραδοσιακά  συνοδεύουν  τα τσάγια του Assam με γάλα  για να ισορροπήσουν το δυνατό λικέρ , οι Ινδοί τα χρησιμοποιούν ως βάση στο διάσημο chai τους,  ενώ οι ντόπιοι πληθυσμοί της απομακρυσμένης περιοχής  εδώ  και εκατοντάδες χρόνια  μαζεύουν και καταναλώνουν τα φύλλα του τσαγιού ακολουθώντας τις δικές τους συνταγές και παραδόσεις  που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.  
Ο δρόμος του τσαγιού φιλοξενεί μία αντιπροσωπευτική συλλογή από τσάγια  του Assam, με τα τσάγια που βρίσκονται σταθερά στον κατάλογό μας να συμπληρώνουν δύο περιορισμένης διαθεσιμότητας ορθόδοξα  μαύρα τσάγια από οικογένειες της περιοχής, εκ των οποίων το ένα καπνιστό μέσα σε κορμούς από μπαμπού. 



Assam Blend  

 Επιλέξαμε τσάγια από διαφορετικές φυτείες και συγκομιδές από το Assam της Ινδίας, για να δημιουργήσουμε ένα ισορροπημένο τσάι που θα φέρει το τυπικό προφίλ του Assam, ώστε να το απολαμβάνετε κάθε πρωί. Γεμάτη, malty κούπα με στυφίλα που αφήνει ένα γλυκό τελείωμα από νότες ψημένων φρούτων και ζύμη ψωμιού στην παλέτα.







Assam DikomTGFOP1 

 Εξαιρετικής ποιότητας τσάι δεύτερης συγκομιδής από το Assam της Ινδίας, που στολίζουν χρυσές κορυφές. Χαρακτηριστικά “στρογγυλή” και γεμάτη κούπα με malty αποχρώσεις και αρώματα βουτυροκακάου και ζαχαροκάλαμων. Συνοδεύεται υπέροχα με γάλα και αφήνει γλυκιά επίγευση.








Assam Sewpur TGBOP, bio  

Μαύρο τσάι βιολογικής καλλιέργειας από τον κήπο Sewpur του  Assam. Τσάι ορθόδοξης παραγωγής με σπασμένο φύλλο, που δίνει μία πλούσια και δυνατή κούπα σε χάλκινες αποχρώσεις. Κυριαρχούν τα αρώματα της βύνης με νότες βανίλιας και πιπεριού στο υπόβαθρο. Απολαύστε το είτε σκέτο είτε με γάλα.







Assam Golaghat, bio 

Ορθόδοξο μαύρο τσάι καλοκαιρινής συγκομιδής από οργανικής καλλιέργειας κήπο στο Golaghat του Assam. Τα μακρόστενα καφεγκρίζα φύλλα που διανθίζουν χρυσές κορφές έχουν τυλιχτεί και επεξεργαστεί στο χέρι από οικογένεια της περιοχής. Κούπα δυνατή και ελαφρώς στυφή με αρώματα βουτυροκακάου, βανίλιας και καπνών. Ενίοτε, διακρίνονται κάποιες καπνιστές νότες που “προδίδουν” τη σπιτική επεξεργασία των φύλλων . Αφήνει μακρά και ευχάριστη επίγευση.







Assam Singpho Phalap, bio 

Ένα ιδιαίτερο καπνιστό τσάι τυλιγμένο και ωριμασμένο σε κορμούς μπαμπού που φτιάχνεται με παραδοσιακές μεθόδους από τη φυλή Singpho στο Assam  της Ινδίας. Τα φύλλα που χρησιμοποιούνται συλλέγονται από άγρια τεϊόδεντρα, ψήνονται για να σταματήσει η οξείδωση και αποξηραίνονται στον ήλιο. Έπειτα, παραγεμίζονται σε σωλήνες μπαμπού μέσα στους οποίους καπνίζονται για λίγες ημέρες. Το τσάι είναι πλέον έτοιμο και μπορεί είτε να καταναλωθεί άμεσα είτε να αφεθεί να ωριμάσει για χρόνια.Είναι ένα ήπια καπνιστό και γλυκό τσάι με λικέρ σε πορτοκαλί και χρυσαφιές αποχρώσεις. Με το πέρασμα του χρόνου, κατ’ αναλογία με το κρασί ή το τσάι Pu’er, η γεύση του Phalap “μαλακώνει” και γίνεται πιο γλυκιά και στρόγγυλη.









Συνταγή για Ganache σοκολάτας με τσάι Assam

Υλικά:
250 ml κρέμα γάλακτος  (35% λιπαρά)
2 κ.γ. φύλλα τσαγιού Assam Dikom  ή Assam Golaghat
250 γρ. κουβερτούρα  ψιλοκομμένη
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 πρέζα αλάτι Ιμαλαϊων

Οδηγίες:
1. Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Όταν φτάσει σε σημείο βρασμού, προσθέστε τα φύλλα τσαγιού, αφήστε να  πάρουν βράση και κατεβάστε τα από τη φωτιά. Μετά από 3-4’ αφαιρέστε τα φύλλα τσαγιού.
2. Τοποθετείστε την κρέμα γάλακτος σε σκεύος μπεν μαρί και προσθέστε την κουβερτούρα  ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις λιώσει η κουβερτούρα,  κατεβάστε το μίγμα  από τη φωτιά,  προσθέστε  το βούτυρο και το αλάτι και ανακατέψτε ωσότου το μίγμα ομογενοποιηθεί. 
Χρησιμοποιείστε τη ganache ως γέμιση σε γλυκές τάρτες ή ως επικάλυψη σε κέικ, μπισκότα, φρουτοσαλάτες  και όπου αλλού επιθυμείτε.

Καλή επιτυχία! 


 


 





 

 



 

Σχόλια


Αφήστε το σχόλιό σας

Αρχείο

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα ή δείτε τις Ρυθμίσεις
Κατάλαβα!