Blog

0 comments 0 share
11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

New teas, new route...

Μέρος 1


Ανχουέι, Φουτζιέν, Χα Τζιάνγκ, Λάο Σαν, Ντάρτζιλινγκ...

Με τα έξι νέα μας τσάγια εγκαινιάζουμε καινούριες συνεργασίες με μικρούς παραγωγούς τσαγιού και ταξιδεύουμε σε Κίνα, Βιετνάμ και Ινδία για να εξερευνήσουμε πτυχές της γευστικής τους ταυτότητας.

Τα νέα μας τσάγια έχουν τη μυρωδιά του τόπου όπου φτιάχτηκαν. Σε μεταφέρουν στις ομιχλώδεις βουνοπλαγιές του Huangshan με τον αέρα που μοσχοβολάει ορχιδέες. Σε δροσίζουν με τον κριτσανιστό, καθάριο αέρα που κατεβαίνει από τα Ιμαλάια. Σε προσκαλούν στα σπίτια των παραγωγών που αποξηραίνουν τα φύλλα του τσαγιού πάνω από τις οικιακές εστίες.

Πρόκειται για μικρές, προσεγμένες παραγωγές, οι οποίες επιλέχθηκαν με κριτήριο πέρα φυσικά από το ενδιαφέρον γευστικό προφίλ και την επίγευση τους, το περιβάλλον που μεγαλώνουν τα τεϊόδεντρα και την πρόθεση να προσφέρουμε σε όσους ενδιαφέρονται, τσάγια που φτιάχτηκαν με μεράκι και για τον ένα ή τον άλλο λόγο ξεχωρίζουν.


 
 
 
 

Anhui, Κίνα

 

Huangshan Mao Feng και Qimen Hong Cha

 
Από το Anhui, έχουμε ένα πράσινο κι ένα μαύρο τσάι, ένα χειροποίητο Maofeng κι ένα Qimen. Και τα δύο είναι από τον ίδιο παραγωγό και από τον ίδιο κήπο, έναν κήπο κρεμασμένο στα 800μ. στο παρθένο περιβάλλον της οροσειράς Huang Shan, που έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή. Στον κήπο αυτό, τα τεϊόδεντρα αναπτύσσονται σε αρμονία με τη φύση, με τη χρήση αποκλειστικά βιολογικών μεθόδων καλλιέργειας. 
 

Huangshan Mao Feng

 

Γλυκόπιοτο, ανάλαφρο και δροσερό, το Huangshan Mao Feng, θα σας μεταφέρει νοερά στην ήσυχη σκιά ενός δέντρου πλάι στα γάργαρα νερά ενός ρυακιού. Μαζεμένο και φτιαγμένο εξ´ ολοκλήρου στο χέρι, το Mao Feng αυτό έχει ότι ζητά κανείς από ένα ανοιξιάτικο πράσινο τσάι. Τα φύλλα αναδύουν αρώματα φυτικά και φρέσκα θυμίζοντας αγγούρι και φλούδα καρπουζιού. Το λικέρ είναι γλυκό, στρόγγυλο με αρώματα ορχιδέας, πεπονιού και πράσινου κολοκυθιού. Αν αυξήσουμε το χρόνο εμβάπτισης, έρχονται στην επιφάνεια οι nuttier νότες του, θυμίζοντας κάστανα βρασμένα, καλαμπόκι και πουρέ κολοκύθας ενώ το λικέρ επικαλύπτει τη στοματική κοιλότητα.







 

Qimen Hong Cha

 

Συνώνυμο του κινέζικου μαύρου τσαγιού παγκοσμίως αν και δημιουργήθηκε μόλις το 1875, το Qimen ή Keemun, απολαμβάνεται για τον υψηλά αρωματικό χαρακτήρα  του. Οι διαθέσιμες  ποιότητες που μπορεί να το βρει κανείς  πολλές και φυσικά επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Το Qimen Hong Cha, φτιαγμένο με φύλλα της ντόπιας  ποικιλίας Zhu Ye, προέρχεται από το παρθένο περιβάλλον της οροσειράς  Huangshan και το φτιάχνει ο ίδιος παραγωγός με το Huangshan Mao Feng μας. Είναι λεπτό, έχει διάρκεια στο στόμα και αναπτύσσει αρώματα τριαντάφυλλου, ανθόμελου και σπόρων κακάου. Καθόλου στυφό ή πικρό, συγχωρεί τις απροσεξίες στην προετοιμασία του και αποτελεί επιλογή για όλες τις ώρες της ημέρας. 

 




 




                                                                                                                

 

Fujian, Κίνα

 
Από την επαρχία Fujian, έχουμε το γνωστό μας λευκό Bai Mu Dan, από μία εκ των γνωστότερων ποικιλιών που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του, την ποικιλία Da Bai που σημαίνει μεγάλο λευκό αναφερόμενη στα μεγάλα φύλλα του φυτού που καλύπτονται από λευκό χνούδι.  

 

Bai Mu Dan, Fujian

 
Οι Κινέζοι ονομάζουν το τσάι αυτό “ λευκή παιωνία”, από το πανέμορφο σχήμα που παίρνουν τα φύλλα του ανοίγοντας στο ζεστό νερό. Πρόκειται για μία από τις γνωστότερες ποικιλίες λευκού τσαγιού για την οποία χρησιμοποιούνται οι κορυφές και τα δύο πρώτα φύλλα του φυτού. Το συγκεκριμένο Bai Mu Dan, με μεγάλα φύλλα σε ποικίλες αποχρώσεις του πράσινου, δίνει μία κούπα φρέσκια και "πράσινη", με γλυκόξινα αρώματα φρούτων όπως ακτινίδια και ανανάς παράλληλα με μία γλυκιά βάση που θυμίζει κουφέτα και βουτυροκακάο.







 
 

 

 

 

 
 
 
 
 

Αρχείο