Blog

0 comments 0 share
08 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Τσάι αλά ρωσικά, ένας γλυκός πειρασμός…

Ήρθε η στιγμή να αρχίσουμε να μιλάμε για τις συναρπαστικές σχέσεις που διατηρεί το τσάι με την κουζίνα, τόσο με τα αλμυρά όσο και με τα γλυκά. Θα επανέλθουμε με νέα ενημερωτικά δελτία και θα ανακαλύψουμε άλλες μεγάλες κατηγορίες και τρόπους προετοιμασίας του τσαγιού. 


Εδώ, το ρωσικό μαύρο τσάι, χαρακτηρίζεται από μια γεύση πικρή, μιας και η εκχύλιση διαρκεί ώρες μέσα στη μικρή τσαγέρα στο σαμοβάρι, το νερό του οποίου προσθέτουμε στο τσάι προτού το σερβίρουμε.
Αυτή η πίκρα βεβαίως ελαφραίνει πολύ καθώς εναλλάσσουμε τις γουλιές του τσαγιού με μια μικρή κουταλιά μαρμελάδας ή καραμελωμένων φρούτων, ή ακόμα καλύτερα με κύβους ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο που αφήνουμε να λιώσουν αργά στο στόμα. Μαρμελάδα κόκκινων φρούτων, τυπική της Ρωσίας (σμέουρο, μύρτιλλο, φραγκοστάφυλο…), δαμάσκηνου, κερασιού, ακόμη και ροδοπέταλων. Συχνά το τσάι συνοδεύεται επίσης με ξύσμα λεμονιού, μέλι, μπαράνκι (μικρά μπισκότα σε σχήμα δαχτυλιδιού) ή καρύδια, όπως και με μελόψωμο που συνοδεύει το σερβίρισμα του τσαγιού το απόγευμα.


Διαλέξαμε 2 συνταγές, η μία αποτελεί αλμυρό συνοδευτικό για το μαύρο τσάι και η άλλη ένα κοκτέιλ που συνδυάζει τσάι και βότκα, μια συνταγή τυπική και ιδανική για τις πολύ κρύες μέρες. Δοκιμάστε ένα απόγευμα στο σπίτι σας το τσάι με τον ρωσικό τρόπο και θα εκπλαγείτε από τη γοητεία μιας αλλοτινής εποχής. 
 

ΜΠΛΙΝΙ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΟΜΟ ΚΑΙ ΑΓΓΟΥΡΙ

• Αριθμός ατόμων: 6 
• Προετοιμασία: 20 λεπτά 
 
Συστατικά:
10 cl κρέμα γάλακτος
χυμός από 1/2 λεμόνι 
1 αγγούρι
2 cl ελαιόλαδο
18 μικρά μπλίνι
300 gr καπνιστός σολομός
1 ματσάκι πρασουλίδα
Αλάτι, μπούκοβο

Προετοιμασία:
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με το χτυπητήρι, όπως τη σαντιγί. Όταν σφίξει κατά τα τρία τέταρτα, προσθέστε τον χυμό του λεμονιού, το αλάτι και το μπούκοβο. 
Ξεφλουδίστε το αγγούρι και αφαιρέστε τα σποράκια. Κόψτε το σε μικρούς κύβους. Προσθέστε λίγο αλάτι, λίγη πάπρικα και το ελαιόλαδο. 
Σε κάθε μπλίνι αφήστε λίγη κρέμα γάλακτος, μια λεπτή φέτα καπνιστό σολομό και μερικά κυβάκια αγγούρι. Τελειώστε με μερικές ίνες πρασουλίδας.
 
 

ΤΣΑΙ-ΒΟΤΚΑ


Συστατικά:
3 μέρη μαύρο τσάι
1 μέρος μέλι
1 μέρος βότκα
1 φέτα λεμόνι

Προετοιμασία:
Ανακατεύουμε τα συστατικά και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Το σερβίρουμε ζεστό, με λεμόνι.




Ρώσικες Νύχτες
Ένα κλασικό μίγμα, εμπνευσμένο από συνταγή του 19ου αιώνα. Καθώς τα κιτρώδη φρούτα θεωρούνταν πολυτέλεια στην τότε Ρωσία, οι φλούδες πορτοκαλιού φυλάσσονταν για να αρωματίσουν το τσάι.  Βάση μαύρου τσαγιού, αρωματισμένου με εφτά εσπεριδοειδή: λεμόνι, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, κίτρο, νεράντζι, μανταρίνι και περγαμόντο.







Ceylon OP
Μαύρο τσάι Κεϋλάνης από την περιοχή Dimbula. Συλλεγμένες στις αρχές του Φλεβάρη, οι στριφογυριστές μαύρες βελόνες δίνουν μία κούπα σε χάλκινες αποχρώσεις που κυριαρχείται από ξυλώδη, δασώδη αρώματα και νότες μελάσας. Τσάι με πλούσιο σώμα και δυνατό χαρακτήρα που αφήνει τον πότη με μία αίσθηση αναζωογόνησης.







Assam Dikom TGFOP1
Εξαιρετικής ποιότητας τσάι δεύτερης συγκομιδής από το Assam της Ινδίας, που στολίζουν χρυσές κορυφές. Χαρακτηριστικά “στρογγυλή” και γεμάτη κούπα με malty αποχρώσεις και αρώματα βουτυροκακάου και ζαχαροκάλαμων. Συνοδεύεται υπέροχα με γάλα και αφήνει γλυκιά επίγευση.
 

 






 





 

 



 

Αρχείο