Η Συγκομιδή του Τσαγιού
 

Χρόνος συγκομιδής

Η περίοδος συγκομιδής μοιράζεται σε περίπου 8 μήνες, από τον Μάρτιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Οι εποχές της συγκομιδής, άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο παίζουν κεντρικό ρόλο ως προς την ποιότητα του τσαγιού, γιατί τα φύλλα του διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Όσο πιο νωρίς μέσα στη χρονιά γίνεται η συγκομιδή, τόσο πιο λεπτά είναι τα αρώματα του ροφήματος.

 

Τρόπος συγκομιδής

Η συγκομιδή γίνεται ακόμα συχνά με το χέρι, παραδοσιακά από τις γυναίκες που από την αυγή μέχρι το δειλινό επαναλαμβάνουν 20.000 φορές τις ίδιες κινήσεις.
Στην Ιαπωνία και στη Γεωργία καθώς και στις φυτείες σε πεδιάδα  η συγκομιδή  έχει κατά το πλείστον μηχανοποιηθεί.

 

Συναντάμε τρεις βασικές κατηγορίες συγκομιδής, που ορίζουν την ποιότητα τσαγιού που θέλουμε να πετύχουμε:

 

Η αυτοκρατορική συγκομιδή

Μαζεύονται μόνον ο βλαστός και το πρώτο φύλλο. Ο βλαστός ή pekoe είναι η άκρη του κοτσανιού, το φύλλο που δεν έχει ακόμα ανοίξει.
Στην Κίνα αυτή η συγκομιδή προοριζόταν για τον αυτοκράτορα, και κάποτε μαζευόταν  αποκλειστικά από παρθένες που φορούσαν λευκά γάντια.
Από τη συγκομιδή του βλαστού γίνεται το λευκό τσάι.

 

Η λεπτή συγκομιδή

Μαζεύονται ο βλαστός και τα δύο επόμενα φύλλα. Αυτή η συγκομιδή προορίζεται για τσάγια υψηλής ποιότητας.

 

Η κλασική συγκομιδή

Μαζεύονται ο βλαστός και τα επόμενα τρία ή τέσσερα φύλλα.
Τα πιο παλαιά φύλλα (τρίτο ή τέταρτο) προορίζονται συχνά για τα καπνιστά τσάγια, τα λεγόμενα Souchong.