Η Καλλιέργεια του Τσαγιού
 

Βοτανολογία

Το τεϊόδεντρο ανήκει στην οικογένεια των Camellia. Όλες οι ποικιλίες τσαγιού, μαύρο, πράσινο, λευκό και άλλα προέρχονται από το ίδιο φυτό που χωρίζεται σε δύο μεγάλες ποικιλίες, το Camellia Sinensis (κινεζική καμέλια) με μικρά φύλλα και το Camellia Assamica με μεγάλα φύλλα (από την περιοχή Assam στην Ινδία) που χρειάζεται υγρασία (70-90%) και  μέτρια ζέστη (10-30° C).
Αυτές οι δύο μεγάλες κατηγορίες έδωσαν άλλες ποικιλίες που ορίζουν το χαρακτήρα των διαφορετικών τσαγιών.

 

Το τεϊόδεντρο χρειάζεται ζέστη και υγρασία, ήλιο και βροχή, κατά προτίμηση όλο τον χρόνο.  Το τεϊόδεντρο στη φύση μπορεί να φτάσει τα 10-15 μέτρα. Καλλιεργημένο, περιορίζεται στα 1,20 μέτρα, στο ύψος του λεγόμενου «τραπεζιού συγκομιδής ». Η καλλιέργεια των τεϊόδεντρων γίνεται συνήθως με μόσχευμα από επιλεγμένα φυτά.

 

Η πρώτη συγκομιδή αρχίζει από τον πέμπτο χρόνο, αφού το φυτό έχει κλαδευτεί σταδιακά τα προηγούμενα χρόνια για να πάρει το επιθυμητό σχήμα. Τα καλλιεργημένα τεϊόδεντρα μπορούν να αποδίδουν για 40 με 50 χρόνια. Στη φύση, σε άγρια μορφή, το τεϊόδεντρο ξεπερνάει εύκολα τα 100 χρόνια.

 

Είδη και τσάγια προέλευσης

Από τη συγκομιδή και την επεξεργασία των φύλλων, δημιουργούνται το λευκό, το πράσινο, το μπλε-πράσινο (Oolong) και το μαύρο τσάι που προέρχονται από το ίδιο φυτό.

 

Οι διαφορές συνίστανται επίσης στις γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες που μεγαλώνει το τεϊόδεντρο.

 

Μια πολύ σημαντική διαφορά μεταξύ των τσαγιών βρίσκεται και στην κατηγορία των φυτειών, των «κήπων» που ταξινομούνται σαν τους αμπελώνες προέλευσης και λειτουργούν με ποιοτικά κριτήρια. Τα τσάγια τα προερχόμενα από τους «κήπους τσαγιού» είναι σαν τα «μεγάλα κρασιά» προέλευσης. Εννοείται ότι μόνο το τσάι που δεν έχει ανακατευτεί με τσάγια άλλης προέλευσης μπορεί να διεκδικεί την αποκλειστική ονομασία μιας συγκεκριμένης φυτείας.