Roibos, το θαυματουργό βότανο από την Αφρική

Roibos, το θαυματουργό βότανο από την Αφρική

Rooibos, red bush tea αλλά και νέο "τσάι θαύμα"

είναι μερικά από τα ονόματα με τα οποία αποκαλείται το θαυματουργό ρόφημα που εδώ και αιώνες καταναλώνεται από τους ιθαγενείς της Ν. Αφρικής και πλέον, έχει αποκτήσει ενθουσιώδεις φίλους και στον υπόλοιπο κόσμο, χάρη στις ξεχωριστές του ιδιότητες που το καθιστούν αναμφίβολα ένα superfood...

Αν και πολλοί επιχείρησαν ανεπιτυχώς να καλλιεργήσουν το Rooibos

Ο πιο διαδεδομένος τύπος Rooibos είναι το κόκκινο. Tα φύλλα αποκτούν το χρώμα τους, έπειτα από μια απλή επεξεργασία που προσιδιάζει αυτής του μαύρου τσαγιού, δηλαδή οξειδώνονται και αποξηραίνονται. Ο δεύτερος, σπανιότερος τύπος Rooibos, είναι το πράσινο, το οποίο επεξεργάζεται με τρόπο παρόμοιο του πράσινου τσαγιού, διατηρώντας έτσι, το φυσικό πράσινο χρώμα του και ερχόμενο γευστικά πιο κοντά στο πράσινο τσάι...

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που έχουν κάνει το Rooibos τόσο δημοφιλές παγκοσμίως...; Είναι η ελαφρώς γλυκιά και nutty γεύση του, με τα αρώματα από μούρα που γίνεται εύκολα αγαπητή από όλες τις ηλικίες.. Είναι η ιδιότητά του, να συνυπάρχει τέλεια σε μίξεις με φρούτα, μπαχαρικά και βότανα.. Είναι, το ότι εκ φύσεως δεν περιέχει καφεΐνη, καθιστώντας το ασφαλή επιλογή για βρέφη και παιδιά, για όσους απέχουν τελείως ή θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη καφεΐνης αλλά και για όσους ακολουθούν ομοιοπαθητική αγωγή...

Πάνω απ' όλα, είναι τα οφέλη του στην υγεία και στην πρόληψη… Εκατοντάδες πια, είναι οι επιστημονικές έρευνες που δικαιώνουν τη λαϊκή σοφία και αποδεικνύουν τις αντιαλλεργικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, αλλά και τη συμβολή του στην πρόληψη κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, των εμφραγμάτων και του καρκίνου.. Εντυπωσιακή είναι και η θεραπευτική του δύναμη κόντρα σε δερματικές παθήσεις όπως ξηροδερμία, ακμή και έκζεμα αλλά και η ιδιότητα του να καταπολεμά την αυπνία χάρη στην έλλειψη καφεΐνης.

Στο "Δρόμο του Τσαγιού" πέρα από το βιολογικό Rooibos Naturel, θα βρείτε και μία σειρά μιγμάτων που έχει δημιουργήσει με βάση αυτό.


Συνταγή πρώτη: Αχλάδια ποσέ σε Rooibos


Υλικά

  • 4 αχλάδια καθαρισμένα ολόκληρα
  • 750ml νερό
  • 5 κ.γ. φύλλα Rooibos Μασάι
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού

Oδηγίες

Ετοιμάζουμε το τσάι Rooibos Μασάι. Προσθέτουμε το έτοιμο τσάι, το μέλι, το λεμόνι και το τζίντζερ σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Μόλις το μίγμα πάρει βράση, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά, προσθέτουμε και τα αχλάδια και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 15 λεπτά ή έως ότου τα αχλάδια έχουν μαλακώσει αλλά παραμένουν σφιχτά. Αφαιρούμε τα αχλάδια και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 περίπου λεπτά ακόμη ώσπου να δέσει. Περιχύνουμε τα αχλάδια με τη σάλτσα και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με στραγγιστό γιαούρτι ή παγωτό βανίλια.

Συνταγή δεύτερη: Rooibos Latte


Υλικά (για 1 άτομο)

  • ½ κούπα νερό
  • 3 κ.γ. φύλλα Rooibos Αβησσυνία
  • ½ κούπα γάλα
  • Μέλι όσο επιθυμεί ο καθένας
  • 1 σταγόνα απόσταγμα βανίλιας
  • κανέλα

Oδηγίες

Ετοιμάζουμε το απόσταγμα του Rooibos Αβησσυνία. Προσθέτουμε στο έτοιμο τσάι, το μέλι ανάλογα με την προσωπική μας προτίμηση και μία σταγόνα απόσταγμα βανίλιας. Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να αποκτήσει πιο πυκνή σύσταση και το χτυπάμε με αφρογαλιέρα ή γαλλική πρέσσα. Ρίχνουμε στο ζεστό Rooibos, τρίβουμε λίγη κανέλα από πάνω και απολαμβάνουμε!!

*Δοκιμάστε τη συνταγή Rooibos latte
είτε με σκέτο οργανικό Rooibos Naturel ή με όποιο από τα μίγματα μας με Rooibos προτιμάτε!!

Share this Post: